Si King

Panhaggerty


Przepis z programu Kudłacze na motorach: Nie ma jak u mamy (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Panhaggerty
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 łyżka oleju roślinnego

250 g boczku wędzonego w plasterkach

6 dużych ziemniaków

pokrojonych w plastry

2 cebule

pokrojone w talarki

5 marchewek

pokrojonych w talarki

500 ml bulionu drobiowego

sól i pieprz do smaku

150 g tartego sera cheddar

 

 

Przygotowanie:


W garnku, który nadaje się do użycia w piekarniku, rozgrzać olej. Podsmażyć boczek, aż będzie zrumieniony i chrupiący. Wyjąć, osączyć na papierowym ręczniku. W tym samym garnku ułożyć na dnie warstwę ziemniaków. Przykryć je warstwą cebuli, a następnie marchewki. Ułożyć na wierzchu kilka plasterków boczku, przyprawić solą i pieprzem. Powtórzyć układanie warstw tak, by zakończyć warstwą ziemniaków. Przyprawić solą i pieprzem. Wlać bulion (powinien przykryć składniki) i doprowadzić do wrzenia. Przykryć garnek pokrywką i zmniejszyć ogień. Pogotować na małym ogniu 15-25 minut, aż ziemniaki i marchewka zmiękną. Rozgrzać porządnie piekarnik od góry. Zdjąć pokrywkę i posypać składniki tartym serem. Zapiekać przez 5-6 minut, aż ser stopi się i przyrumieni. Podawać z chlebem, do wycierania sosiku.

powrót

Podobne przepisy

Gulasz z dziczyzny
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Kurczak w maśle z pilawem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 42)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z kurczaka
kuchnia świata: Kuchnia turecka, kuchnia uzbecka
Baton drobiowy z pistacjami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przetwory
Grillowany kurczak w tajskiej marynacie
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Długie upalne dni (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia tajska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.