Anna Olson

Panforte


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Panforte
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

¾ szklanki całych orzechów laskowych

obranych

uprażonych i posiekanych

¾ szklanki całych migdałów

uprażonych i posiekanych

½ szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej

posiekanej

½ szklanki kandyzowanej skórki cytrynowej

posiekanej

6 łyżek rodzynek

6 łyżek mąki pszennej

2 łyżki kakao w proszku

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka mielonego imbiru

¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

szczypta czarnego pieprzu

2/3 szklanki cukru

1/3 szklanki miodu

1 ½ łyżki masła

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 150 stopni C. Natłuść masłem wnętrze tortownicy o średnicy 25 cm, wyłóż ją pergaminem, który także nasmaruj tłuszczem (lub tłuszczem w sprayu). W dużej misce wymieszaj orzechy, migdały, skórkę pomarańczową i cytrynową, rodzynki, mąkę, kakao oraz przyprawy.
W garnku podgrzej na średnim ogniu cukier, miód i masło do temperatury 118 stopni C (ok. 8-10 min). Zalej powstałym syropem bakalie i mąkę i szybko wymieszaj. Masa szybko gęstnieje, więc natychmiast przełóż ją do tortownicy i wyrównaj powierzchnię. Piecz 30 minut. Pozwól ciastu całkowicie ostygnąć w tortownicy. Owiń je i przechowuj w temperaturze pokojowej.

powrót

Podobne przepisy

Pączki
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Pączki
Sernik nowojorski z malinami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki
Tarta tatin z gruszkami i ciastem francuskim
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Szybki keks morelowo-orzechowy
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.