Pan bagnat

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Pan bagnat
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 bardzo dojrzałe pomidory w plasterkach

mała drobno posiekana czerwona cebula

świeże liście bazylii

ocet z czerwonego wina

bagietka

2 przepołowione ząbki czosnku

oliwa z pierwszego tłoczenia

garść pokrojonych czarnych oliwek

2 jajka na twardo w plasterkach

 

Przygotowanie:

Zmieszać w misce pomidory, cebulę i liście bazylii. Doprawić octem z czerwonego wina, posolić i popieprzyć. Odstawić na 5 min, żeby przeszło. Przekroić bagietkę wzdłuż i usunąć 2/3 miękiszu, pozostawiając chrupką skórkę. Natrzeć wnętrze czosnkiem i obficie spryskać oliwą. Napełnić bagietkę masą pomidorową. Pozostały sok nałożyć łyżką na wierzch skórki, a resztą polać masę. Ułożyć warstwę z pokrojonych oliwek. Na nie położyć plasterki jajka, posolić, popieprzyć i nkryć górną częścią bagietki, mocno przyciskając. Zawinąć w papier śniadaniowy. Im dłużej bagietka w nim poleży, tym bardziej nasiąknie.

powrót

Podobne przepisy

Szynka i melon
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Sandwicze z kremem z mozzarelli i oliwkami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ciastka z borowikami i kremem szalotkowym
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pieczony ziemniak ze śledziem matias w cebuli
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski, Śledzie
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.