David Gaboriaud

Pan Bagnat – kanapka nicejska


Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia śródziemnomorska

odsłon: 2389

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 średnie bułki pszenne przekrojone wzdłuż (najlepiej czerstwe bułki)

2 pomidory pokrojone w plastry

1 papryka zielona pokrojona w cienkie plastry

2 rzodkiewki pokrojone w plastry

1 cebula dymka cienko pokrojona w talarki

2 jajka na twardo pokrojone w plastry

1 puszka tuńczyka w sosie własnym

4 fileciki anchois opłukane i osuszone

kilka czarnych oliwek

2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

garść świeżych liści bazylii

oliwa z oliwek

sól

Przygotowanie:

Posmaruj oliwą dwie połówki bułki. Dodaj czosnek.
Następnie układaj warstwowo po kolei: pomidory, paprykę, rzodkiewkę, cebulę, jajka, tuńczyk, oliwki i anchois. Dodaj bazylię, polej całość oliwą z oliwek i zamknij drugą połówką bułki.
Owiń każdą kanapkę folią do żywności i odstaw do lodówki na 2 godziny, by smaki się przegryzły. Zjedz kilka minut po wyciagnięciu z lodówki. Doskonałym dodatkiem będzie kieliszek różowego wina.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.