Tomasz Jakubiak

Pampuchy poznańskie z mięsem


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 206

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Pampuchy:

pół szklanki wody

500 g mąki pszennej

40 g drożdży

50 ml mleka

1 łyżka soli

1 łyżeczka cukru

 

Mięso:

2 piersi kacze

4 łyżki smalcu kaczego

2 łyżki suszonych daktyli, mango, jagód goji

2 gwiazdki anyżu

łyżka cynamonu

20 g imbiru marynowanego

sól

oliwa z oliwek

200 ml soku z aronii

kilka łyżek octu jabłkowego

szklanka czerwonego wina

1 szt. cebuli

ćwiartka kapusty czerwonej

garść nachosów

 

 

 

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania rozczynu (baza ciasta). Do ciepłej wody dodaj drożdże, mleko, cukier i sól. Przelej składniki do miski. Dodaj mąkę i wyrób ciasto. Uformuj z niego kuleczki- pampuchy. Przykryj je ściereczką i odłóż do wyrośnięcia na 25 minut.

Do kaczych piersi dorzuć cebulę oraz mix suszonych owoców: daktyle, mango, jagody goji. Do tego dodaj anyż i cynamon. Wszystko wymieszaj. Dolej czerwone wino i sok z aronii.
Wszystko zamknij w szybkowarze, lub gotuj w garnku, aż mięso będzie bardzo miękkie. Po ugotowaniu posiekaj wszystkie składniki.
Przygotuj czerwoną kapustę, poszatkuj ją i dodaj sok z aronii oraz ocet jabłkowy. Następnie dodaj posiekany imbir marynowany, sól i oliwę z oliwek. Wszystko wymieszaj. Na koniec dodaj suszone, posiekane daktyle, mango i jagody goji.
Wyrośnięte pampuchy ugotuj na parze.
Pampuchy przekrój na pół. Spody zamocz delikatnie w sosie z kaczką. Połóż na każdy spód kacze mięso następnie odrobinę surówkę z czerwonej kapusty i chrupiące nachosy. Smacznego!



powrót

Podobne przepisy

Makaron z listkami rzepy i aromatycznym pesto
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kluski z bryndzy z sosem warzywnym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Makaron z rakami a la Ćwierczakiewiczowa
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Spaghetti carbonara
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Szybki makaron azjatycki
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.