Paluszki z kurczaka z groszkiem

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 28)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Paluszki z kurczaka z groszkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki:

2 piersi kurczaka

250 g jogurtu naturalnego

pół filiżanki bułki tartej

2 łyżki sezamu

2 cytryny

2 łyżki miodu

100 g masła

posiekana cebula

8 rozgniecionych ząbków czosnku

600 g świeżego albo mrożonego groszku

filiżanka wody

ćwierć filiżanki listków mięty

łyżeczka soli

łyżeczka mielonego czarnego pieprzu



Przygotowanie:

Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę i czosnek. Dodać groszek, wlać wodę i gotować na małym ogniu przez 5-8 minut. Dołożyć miętę, przyprawić solą, pieprzem i rozgnieść widelcem na puree. Piersi kurczaka pociąć na paski. Jogurt przyprawić solą i miodem. Zalać nim kurczaka. Bułkę tartą wymieszać z sezamem. Obtoczyć paski kurczaka w przygotowanej panierce. Piec w piekarniku nagrzanym do 185°C. Przed podaniem skropić sokiem z cytryny.

powrót

Podobne przepisy

Zawijas drobiowy duszony w pomidorach
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Tatar
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Wątróbka cielęca z suszonymi gruszkami i miodem pitnym
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Podroby
kuchnia świata: Kuchnia polska
Gicz cielęca z kremem z nasion sosny i esencją sardelową
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kaczka duszona w occie balsamicznym
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.