James  Martin

Paluszki rybne z soli z cytryną


Przepis z programu Sobota w kuchni z Jamesem (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Paluszki rybne z soli z cytryną
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

125 g świeżej tartej bułki

½ łyżeczki pieprzu cayenne

450 g filetów soli

obrane ze skóry

olej słonecznikowy do smażenia

50 g mąki

3 zmącone jajka

2 cytryny

pocięte w ćwiartki

 

 

Przygotowanie:


Zmieszaj tartą bułkę z pieprzem cayenne i odstaw na bok. Potnij solę na poprzeczne 1-centymetrowe paski. W garnku do smażenia na głębokim tłuszczu podgrzej olej do temperatury 190 stopni C. Obtocz rybę w mące, zmąconym jajku i bułce tartej, wkładaj po kilka kawałków jednocześnie. Upewnij się, że ryba jest równo obtoczona w bułce. Umieść kilka goujons (paluszków rybnych) w garnku do smażenia w głębokim tłuszczu. Smaż przez mniej więcej minutę, aż będą chrupiące i złocisto-brązowe. Powtarzaj to, aż usmażysz wszystkie kawałki ryby. Usmażone kawałki ryby wyjmuj z tłuszczu i odsącz na kawałku papieru.

powrót

Podobne przepisy

Żeberka z leszcza w pikantnej panierce z sosem jogurtowym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa rybna po wenecjańsku
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pasta rybna
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.