Paluszki migdałowe

Przepis z programu Moja grecka kuchnia (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Paluszki migdałowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Ciasto

750 g mąki

125 ml oleju słonecznikowego

szczypta soli



Syrop

1 szklanka cukru

1 szklanka wody

kilka lasek cynamonu

sok z ½ cytryny



Nadzienie

3 ½ szklanki siekanych migdałów

1 szklanka cukru

3 łyżeczki mielonego cynamonu

125 ml wody różanej



olej na smażenia na głębokim tłuszczu



Przygotowanie

Wymieszaj wszystkie składniki ciasta i wymieszaj. Dodaj dość letniej wody, by zlepić ciasto. Wyrób, owiń w folię i wstaw do lodówki na mniej więcej godzinę. Przygotuj syrop. Wymieszaj wszystkie składniki w garnku, doprowadź płyn do wrzenia, zdejmij z ognia i ostudź. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki nadzienia. Weź kawałek ciasta wielkości piłeczki tenisowej. Resztę ciasta trzymaj zawinięte, żeby nie wyschło. Rozwałkuj ciasto bardzo cienko. Pokrój ciasto wzdłuż na kawałki o szerokości dłoni, okrawki odłóż z powrotem do pozostałego ciasta. Nałóż łyżeczkę nadzienia na jeden z końców wyciętego paska, zawiń go raz, posmaruj wzdłuż brzegu wodą, żeby ciasto się zlepiło, zawiń jeszcze raz. rozgnieć nadzienie, żeby rozeszło się po całej szerokości ciastka. Obetnij uformowane ciastko, a jego brzegi dociśnij widelcem. Powtarzaj, aż zużyjesz całe nadzienie i ciasto. Smaż niewielkimi partiami na głębokim tłuszczu, ważne jest, żeby frytura była mocno rozgrzana. Wystarczy smażyć przez około minuty, aż ciastka zbrązowieją. Usmażone, jeszcze gorące, ciastka zanurz w zimnym syropie.



© Tonia Buxton

powrót

Podobne przepisy

Muffiny owocowe z orzechami
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dobre dla dzieci
Ciasto czekoladowe bez mąki
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Tort galicyjski
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na walentynki
Śnieżne kule
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 61)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Bezy
Churros z sosem czekoladowym
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Kremówki z porzeczkami
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.