Paluszki jarzynowe z dipem jogurtowo-ziołowym

Paluszki jarzynowe z dipem jogurtowo-ziołowym
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Spalony? (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania dietetyczne
Ilość osób:
2

Składniki:

  • 0,5 ogórka
  • 0,5 marchewki
  • po 0,5 trzech kolorów papryki
  • 0,5 selera naciowego
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 1 cykoria
  • wykałaczki
Składniki dipu jogurtowego:
Składniki dipu ziołowego:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Cykorie umyć i oddzielić liście. Pozostałe jarzyny obrać i pokroić w równej wielkości słupki, a następnie przełożyć do miski z lodowatą wodą.

Przygotowanie dipu jogurtowego:
Jogurt przełożyć do miseczki. Zioła drobno posiekać i dodać do jogurtu, a następnie wymieszać wszystko w jednolitą masę doprawiając do smaku solą i pieprzem.

Przygotowanie dipu ziołowego:
Do wąskiego wysokiego naczynia dodać dużo liści bazylii, dodać oliwę z oliwek tak, by przykryła liście, kilka kropli octu, sól, pieprz i miód, a następnie całość dokładnie zmiksować na jednolitą konsystencję. Do gotowej masy dodać łyżkę wrzącej wody i ponownie zmiksować.

Gotowe jarzyny podawać z sosami w oddzielnych miseczkach.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA