Gary  Rhodes

Paluszki chlebowe


Przepis z programu Gary Rhodes za stołem (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Paluszki chlebowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

7g suchych drożdży

250 ml ciepłej wody

450g mąki

płaska łyżeczka soli

80 ml oliwy + do posmarowania

sól morska

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 200°C. W jednej misce wymieszaj 7 gramów suchych drożdży i 125 mililitrów ciepłej wody. Do drugiej miski wrzuć suche składniki: mąkę i płaską łyżeczkę soli. Do mąki wlej drożdże z wodą, dodaj resztę wody i oliwę. Wyrób ręcznie lub robotem ręcznym z mieszadłem hakowym. Gdy ciasto będzie gładkie, przełóż je do wysmarowanej oliwą miski, przykryj folią spożywczą i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto ma podwoić objętość. Zagnieć, odrywaj porcje i roluj paluszki. Układaj je na blasze wyłożonej pergaminem. Posmaruj oliwą i posyp solą morską. Zostaw na 8 minut do wyrośnięcia. Piecz przez 10-15 minut w rozgrzanym piekarniku, aż będą złociste i chrupkie. Można je przechowywać w szczelnym pojemniku albo od razu zjeść.

powrót

Podobne przepisy

Bliny z kawiorem
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia rosyjska
Cream tea z mąki orkiszowej
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.