Anna Olson

Palmiery orzechowe


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.33)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Palmiery orzechowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

¾ szklanki prażonych orzechów makadamii

½ szklanki cukru

½ łyżeczki cynamonu

1 opakowanie ciasta francuskiego

120 g niesolonego masła

cukier

 

 

Przygotowanie:


Stopić masło. Zmiksować pulsacyjnie orzechy wraz z cukrem i cynamonem w malakserze. Na oprószonej mąką stolnicy rozłożyć ciasto francuskie, przekroić w poprzek na pół i ułożyć jedną część na drugiej. Rozwałkować ciasto na prostokąt o grubości 0,5 cm. Posmarować ciasto masłem i posypać orzechami. Zrolować do środka wzdłuż obu dłuższych brzegów. Posmarować masłem wzdłuż linii zetknięcia zrolowanych wałków ciasta. Jeśli ciasto jest miękkie, chłodzić je w lodówce przez 15 minut. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Pokroić zrolowane ciasto na plasterki o grubości 0,5 cm. Obtoczyć je z obu stron w cukrze, strząsnąć nadmiar i ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze w odległości 5 cm od siebie. Piec 10 minut, wyjąć blachę z piekarnika, łopatką odwrócić palmiery na drugą stronę i piec jeszcze 10 12 minut aż staną się rumiane. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Przechowywać do tygodnia w szczelnym pojemniku.

powrót

Podobne przepisy

Sernik choco-moo
Przepis z programu Na tropie nowych smaków: Japonia (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Tarta z szynką, cebulami i pieczarkami
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pierniczki
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.