Jacek Sikora

Palmierki z ciasta francuskiego


Przepis z programu Słodki drań (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Palmierki z ciasta francuskiego
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 opakowania ciasta francuskiego

cukier puder do podsypania

1 opakowanie polewy czekoladowej

chilli

 

Przygotowanie:

Rozwałkuj ciasto francuskie cienko w równy prostokąt na stolnicy obsypanej cukrem pudrem.
Zrób zakładkę z obu stron na 4 cm szerokości. Ciasto trzeba składać jeszcze dwa razy smarując każdą zakładkę wodą i posypując chilli. Teraz masz z obu stron po 4 warstwy ciasta. Złóż ze sobą obie połówki ciasta w jeden baton. Pokrój baton na plasterki 6 mm grubości. Ułóż na blasze, popraw kształt, by Palmierki nabrały zaokrąglonego kształtu. Piecz w temperaturze ok. 190 stopni C, aż zrobią się złote. Roztop polewę czekoladową. Ostudzone palmierki maczaj do połowy w czekoladzie. Ułóż na kratce, aż czekolada zastygnie, jednocześnie czekoladę posyp chilli.

powrót

Podobne przepisy

Makowiec
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy na Boże Narodzenie, Makowce
Babeczki kakaowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko 2 (odc.1) II seria
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Mus cytrynowy Á la tort
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.24)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tarta tatin
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Minitorcik czekoladowy z kremem czekoladowym i orzechowym
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.