Gary  Rhodes

Palestyńska zupa z topinamburów


Przepis z programu Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

Palestyńska zupa z topinamburów
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

450 g topinamburów

zakwaszona wody

1 drobno posiekana cebula

kawałek masła

1 łyżka stołowa oliwy

300 ml mleka

300 ml wywaru drobiowego lub warzywnego

sól i zmielony

biały pieprz

olej arachidowy do smażenia

zmielona gałka muszkatołowa

 

 

Przygotowanie:


Obierz topinambury. Wrzuć do zakwaszonej wody, żeby nie ściemniały. Jednego odłóż na później. Pozostałe pokrój w dużą kostkę. Cebulę wrzuć do rondla z kawałkiem masła i łyżką oliwy. Smaż na małym ogniu przez kilka minut. Dodaj pokrojone topinambury. Duś przez 6-8 minut. Wlej mleko i wywar drobiowy lub warzywny. Dopraw solą i zmielonym, białym pieprzem. Duś przez 20 minut. Poszatkuj odłożonego topinambura. Płatki osusz na papierowych ręcznikach kuchennych. W rondlu rozgrzej olej arachidowy wlany do wysokości 1 cm. Usmaż płatki na złocisty kolor. Posyp solą. Zupę przelej do miksera i starannie zmiksuj. Nalej do talerzy. Posyp gałką muszkatołową i chipsami z topinambura.

powrót

Podobne przepisy

Krem z pora z makaronem
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Tajska zupa z kurczaka
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.