Paj z wędzonym śledziem i owocami morza

Przepis z programu Ideał
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Paj z wędzonym śledziem i owocami morza
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

2 solone wędzone śledzie

12 surowych krewetek, obranych i oczyszczonych

1 łyżka oliwy

sok z cytryny

200 g ugotowanego białego mięsa kraba



Omułki:

1 łyżka oleju rzepakowego

1 drobno posiekana duża szalotka

1 drobno posiekana łodyga selera

½ drobno posiekanego pora, tylko biała część

½ drobno posiekanego fenkułu

2 posiekane ząbki czosnku

200 ml białego wytrawnego wina

500 g omułków, oczyszczonych i wyszorowanych



Sos:

20 g masła

200 ml gorącego bulionu z w/w omułków

100 ml gorącego wywaru z w/w śledzi

75 ml śmietany kremówki

½ łyżeczki ziarnistej musztardy

1 łyżeczka drobno posiekanego szczypiorku

sok z ½ cytryny



Purée z ziemniaków:

1 kg ziemniaków, obranych

100 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę

150 ml śmietany kremówki



Do przybrania:

400 g umytego młodego szpinaku

1 łyżka masła

cebulki z 1 pęczka dymki, pokrojone na cienkie plasterki

1 lekko rozkłócone jajko

50 g świeżo startego parmezanu

50 g bułki tartej



Przygotowanie:

Zalej wrzątkiem wędzone śledzie w głębokim garnku i przykryj pokrywką. Po 5 minutach odcedź śledzie na sicie i zachowaj wywar na sos. Rozgrzej olej w dużym garnku, dorzuć szalotkę, seler, por, fenkuł oraz czosnek i duś do miękkości. Dolej białe wino i gotuj, aż ciecz zredukuje się do połowy. Wyrzuć wszystkie omułki, których muszle nie zamkną się po stuknięciu o blat. Pozostałe włóż do garnka z warzywami, przykryj i gotuj na dużym ogniu 2-3 minuty, aż wszystkie muszle się otworzą. Wyrzuć te, które pozostały zamknięte. Omułki odsącz na sicie, zachowując wywar. Wyjmij mięso omułków z muszli i odstaw na bok. Wlej wywar z powrotem do garnka i gotuj na małym ogniu, aż się zredukuje do połowy (około 200 ml) i odstaw na bok. W średnim rondlu roztop masło i dodaj mąkę, intensywnie mieszając. Podgrzewaj 2-3 minuty mieszając bez przerwy, aż pasta będzie złotobrązowa. Połącz wywary z omułków i śledzi. Dolewaj po chochelce do zasmażki, cały czas mieszając trzepaczką, aż składniki się połączą. Mieszając bez przerwy dolej tyle płynu, żeby powstał kremowy sos. Podgrzewaj go na małym ogniu przez 10-15 minut, aż zgęstnieje i przestanie spływać z drewnianej łyżki. Wmieszaj śmietanę kremówkę, musztardę, szczypiorek i sok z cytryny. Dopraw do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Oczyść śledzie z ości, a mięso podziel na duże kawałki. Rozgrzej bardzo mocno grill albo patelnię i usmaż posmarowane oliwą krewetki przez 1-2 minuty z obu stron, aż zróżowieją. Zdejmij z ognia i skrop sokiem z cytryny, grubo posiekaj i odstaw na bok. Ugotuj ziemniaki w garnku z osolonym wrzątkiem, aż będą miękkie (15-20 minut). Odlej je i odparuj, a następnie przeciśnij przez praskę do czystego garnka. Postaw ziemniaki na małym ogniu i wmieszaj zimne masło, aż purée będzie gładkie i kremowe. Dopraw je do smaku solą i świeżo mielonym białym pieprzem. Teraz dokładnie połącz ze śmietaną kremówką i przełóż do rękawa cukierniczego. Rozgrzej piekarnik do 180oC/160oC z termoobiegiem. Zblanszuj młody szpinak w garnku z osolonym wrzątkiem przez 15-20 sekund, a następnie osącz i zahartuj w lodowatej wodzie. Osącz ponownie i wyciśnij wodę dłońmi. W osobnym garnku roztop masło na średnim ogniu i delikatnie uduś dymki, aż zmiękną (2-3 minuty). Przełóż dymkę na papierowy ręcznik, żeby pozbyć się wilgoci. Rozłóż zblanszowany szpinak na dnie formy do pajów i dodaj mięso omułków, posiekane krewetki, kraba i rozdrobnionego śledzia. Na wierzchu ułóż dymki i zalej sosem. Starannie pokryj wszystko ziemniaczanym purée, wyciskając je z rękawa cukierniczego. Posmaruj paj rozkłóconym jajkiem, posyp startym parmezanem i tartą bułką. Piecz 10 minut, po czym włącz górną grzałkę piekarnika na 5 minut, żeby paj dobrze się upiekł, a na wierzchu powstała chrupiąca warstewka.

powrót

Podobne przepisy

Tatar z pstrąga wędzonego w chwili podania z bukietem sałat
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Homar w lekkim bulionie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
(odc.12)tatar z łososia z kalafiorem
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Cavatelli z małżami
Antonio  Carluccio
Przepis z programu Antonio Carluccio ucztuje w południowej Italii Apulia (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Filety z halibuta z pieczonymi ziemniakami petera gordona
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Sardynki z szarmulą
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.