Nigel Slater

Paj z pekanami


Przepis z programu Smak mojego życia (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Paj z pekanami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

110 g masła

110 g jasnego syropu melasowego (golden syrup)

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

225 g cukru trzcinowego

3 wiejskie jajka

roztrzepane

250 g gotowego kruchego ciasta

rozwałkowanego

285 g połówek pekanów

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 180 o C. Do rondla o grubym dnie włóż masło, syrop melasowy, ekstrakt waniliowy i cukier i postaw na małym ogniu. Gdy masło się stopi, zdejmij naczynie z ognia i odstaw na 5-10 minut do ostudzenia. Dodaj jajka i starannie wszystko wymieszaj. Odłóż na bok garstkę pekanów. Wyłóż ciastem dno foremki do tart. Pozostałe połówki pekanów rozłóż na kruchym spodzie i ostrożnie zalej maślano-jajeczną mieszaniną. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 40-50 minut, aż paj zrobi się złocisto-brązowy, a wypełnienie będzie jeszcze trochę miękkie. Odstaw ciasto do ostygnięcia na metalowej kratce. Gdy wypełnienie zacznie tężeć, rozłóż na nim zachowane połówki pekanów.

powrót

Podobne przepisy

Tort szpinakowy z wiśniami
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Bezowy tort migdałowy z brzoskwiniami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Bezy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tort czekoladowy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Ser mascarpone (odc. 16)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Czekoladowe cookies z ziarnem kakaowca
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tarta z wiśniami
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Długie upalne dni (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ekspresowe ciasto czekoladowe
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.