Paj z kurczakiem i cielęciną

Przepis z programu Ideał (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Paj z kurczakiem i cielęciną
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Na ciasto:

masło do posmarowania formy

160 g smalcu

150 ml wody

350 g mąki

¼ łyżeczki soli

1 rozkłócone jajko



Na nadzienie:

225 g gotowanej szynki, porwanej na kawałki

225 g mielonych udek z kurczaka

350 g piersi z kurczaka, pokrojonych na małe kawałki

300 g polędwicy cielęcej, pokrojonej na małe kawałki

2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny

2 szalotki, drobno posiekane

50 g masła, stopionego

1 łyżka wytrawnej sherry

1 łyżka śmietany kremówki

1 garść natki, drobno posiekanej

1 garść szałwii, drobno posiekanej + 6 całych listków

1 garść tymianku, drobno posiekanego



Do podania:
korniszony

owoce kaparów



Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. Natłuść okrągłą formę o średnicy 18 cm.

Ciasto: Smalec i wodę umieść w rondlu i podgrzej, aż smalec się rozpuści. Ostudź.

Do miski przesiej mąkę z solą. Dodaj smalec z wodą i mieszaj, aż powstanie gładkie ciasto.

Weź 2/3 ciasta i uformuj duży placek. Studź kilka minut i umieść w formie do pieczenia. Krawędzie ciasta powinny nieco wystawać. Nadzienie: połącz wszystkie składniki poza listkami szałwii. Dopraw obficie solą i pieprzem. Wypełnij nadzieniem formę. Z listków szałwii ułóż pośrodku wachlarzyk.

Rozwałkuj pozostałe ciasto. Powstały placek powinien pokryć nadzienie. Ułóż ciasto i zlep brzegi. Nadmiar ciasta odetnij. Pośrodku zrób głębokie nacięcie. Z resztek ciasta wykonaj ozdobne listki i naklej.

Posmaruj ciasto jajkiem i piecz 2 godziny i 30 minut, aż ciasto stanie się rumiane i chrupiące. Jeśli ciasto zbyt szybko łapie kolor, po 2 godzinach zmniejsz temperaturę. Wyjmij z piekarnika i ostudź do temperatury pokojowej. Umieść w lodówce. Podaj na zimno z korniszonami i owocami kaparów.



powrót

Podobne przepisy

Szaszłyki z kurczakiem i figami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Klopsiki z sałatką z arbuza i dzikim ryżem
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska
Pyzy z wołowiną
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Szaszłyk z polędwicy wołowej na warzywach z rusztu
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam na lato (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Cielęcina a la Brillant Savarin
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Duszone przepiórki na łożu z grzybów
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.