Paj z królikiem i cydrem

Przepis z programu Ideał (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Paj z królikiem i cydrem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Nadzienie:

1 królik, podzielony na 8 części

mąka doprawiona solą i pieprzem

duży kawałek masła

30 ml octu jabłkowego

3 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę

1 duża cebula, drobno pokrojona

2 ząbki czosnku, drobno posiekane

1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej

2 listki laurowe

1 łodyga tymianku, tylko listki

200 g boczku, pokrojonego w kostkę

750 ml półwytrawnego cydru

1 garść natki

4 jajka na twardo, podzielone na ćwiartki



Na ciasto:

225 g mąki

1 spora szczypta soli

185 g masła, pokrojonego w kostkę

125 ml zimnej wody

2 łyżeczki soku z cytryny

1 ubite jajko



Do podania:

zielony groszek z masłem



Przygotowanie:

Nadzienie: oprósz królika doprawioną mąką. Rozgrzej masło na dużej patelni, aż zacznie się pienić. Dodaj królika i smaż 2-3 minuty, aż się zrumieni ze wszystkich stron.

Zdejmij mięso z patelni. Zalej patelnię octem jabłkowym i zeskrob pozostałości drewnianą łyżką.

Dodaj marchew, cebulę, czosnek, gałkę muszkatołową, listki laurowe, tymianek i boczek. Smaż, aż boczek się zrumieni. Dodaj łyżkę mąki i dobrze wymieszaj, by nie powstały grudki. Smaż jeszcze minutę i wmieszaj cydr. Przełóż królika z powrotem na patelnię. Nałóż pokrywkę i gotuj na małym ogniu przez półtorej godziny, aż królik stanie się miękki, ale mięso nie będzie jeszcze odpadać od kości. Zdejmij z ognia i lekko ostudź przed dodaniem natki i jajek na twardo. Przełóż farsz do dużego naczynia do pieczenia paja.

Ciasto: przesiej mąkę z solą do dużej miski. Dodaj masło i wymieszaj dużą metalową łyżką, aż mąka pokryje masło. Połącz wodę z sokiem cytrynowym i wlej do miski. Za pomocą noża do masła posiekaj miksturę, aż powstanie luźne ciasto.

Przełóż ciasto na blat i uformuj. Rozwałkuj prostokąt 40 x 20 cm. Zawiń jeden bok do środka, potem drugi. Dociśnij za pomocą wałka. Obróć o 90 stopni. Jeszcze raz rozwałkuj prostokąt i powtórz czynność. Postępuj tak samo jeszcze 5 razy, podsypując blat mąką.

Zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki na 1-2 godziny.

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Wyjmij ciasto z piekarnika i rozwałkuj placek o średnicy nieco większej niż naczynie do pieczenia. Posmaruj brzegi jajkiem i ułóż placek na farszu. Nadmiar ciasta odetnij ostrym nożem. Udekoruj wierzch pozostałym ciastem, posmaruj jajkiem.

Piecz 30-35 minut, aż ciasto się zrumieni, a farsz będzie gorący. Podaj z zielonym groszkiem z masłem.











powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.