Nigel Slater

Paj wiejski z porami


Przepis z programu Smak mojego życia (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Paj wiejski z porami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 łyżka oliwy

1 duża cebula

posiekana

1 średnia marchewka

pokrojona w drobną kostkę

500 g mielonej wołowiny

1 puszka (400 g) pomidorów

2 łyżki koncentratu pomidorowego

250 ml bulionu wołowego

1 liść laurowy

listki z 1 gałązki świeżego tymianku

sól i świeżo mielony czarny pieprz

1 łyżka ketchupu

1 łyżka sosu Worcester

kawałek masła

2 pory

posiekane

4 duże mączyste ziemniaki w rodzaju

kleks śmietany (do smaku)

kawałek masła (do smaku)

sól i świeżo mielony czarny pieprz

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej oliwę w dużym rondlu z pokrywką. Dorzuć cebulę oraz marchewkę i smaż 5 minut na średnim ogniu, aż warzywa zmiękną. Dodaj mieloną wołowinę i smaż 5 minut mieszając, aż zbrązowieje. Dodaj pomidory, koncentrat pomidorowy, bulion wołowy, liść laurowy i tymianek. Duś 30 minut. Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. W tym samym czasie pokrój ziemniaki na ćwiartki i gotuj w osolonym wrzątku 10-15 minut, aż zmiękną. Odlej wrzątek, a ziemniaki rozgnieć na purée. Dodaj śmietanę, masło i dopraw solą oraz pieprzem do smaku. Odstaw na bok. Rozgrzej piekarnik do 190oC. Po 30 minutach duszenia spróbuj, jak smakuje mięso i jeśli trzeba, dodaj trochę ketchupu oraz sosu Worcester. Jeśli sos jest za rzadki, pogotuj go jeszcze kilka minut bez przykrycia. W drugim rondlu roztop trochę masła i usmaż pory, aż będą miękkie, ale się nie zrumienią. Przełóż mięso do żaroodpornego naczynia, a na wierzch nałóż usmażone pory. Na koniec nałóż puree ziemniaczane i wygładź łopatką. Zapiekaj około 30 minut, aż ziemniaki będą rumiane i chrupkie przy brzegach. Podawaj na gorąco.

powrót

Podobne przepisy

Kremówki z porzeczkami
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kruche ciastka cytrynowo - tymiankowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Strudel z wiśniami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ciasteczka z kawałkami czekolady
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Czekolada (odc.28)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ciasto z borówkami i kruszkonką
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Borówka amerykańska (odc. 5)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Klasyczny sernik
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Biały ser (odc.26)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.