Paj rybny z parmezanem

Przepis z programu Ideał (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Paj rybny z parmezanem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Do ryby:

6 goździków

1 cebula, przekrojona na pół

4 liście laurowe

½ łyżeczki ziaren pieprzu

600 ml mleka 3,2%

500 g filetów z morskiej ryby, pokrojone na kawałki wielkości kęsa

200 g nie barwionego wędzonego łupacza, pokrojonego na kawałki wielkości kęsa

2-3 łyżki mąki pszennej

30-40 g masła

300 ml śmietany kremówki

200 g zielonego groszku

sok i skórka otarta z 1 cytryny

garść bazylii i natki pietruszki, posiekane

4 jajka na twardo



Do przybrania:

1,25 kg mączystych ziemniaków

2 żółtka

30-40 g masła

40 g świeżo startego parmezanu

szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej



Przygotowanie:

Naszpikuj połówki cebuli goździkami i włóż do dużego garnka. Dodaj liście laurowe, ziarna pieprzu i mleko. Włóż do garnka rybę i gotuj na małym ogniu do 10 minut. Przełóż rybę do dużej miski, a wywar przesącz przez sitko do dzbanka. Roztop w garnku masło, dodaj mąkę i podgrzewaj 1 minutę ciągle mieszając, żeby nie robiły się grudki. Stale mieszając dolewaj wywar z ryby małymi porcjami, aż składniki się połączą. Gotuj sos na małym ogniu 10 minut mieszając od czasu do czasu, aż zgęstnieje. Wmieszaj śmietanę i zdejmij garnek z ognia. Ugotuj ziemniaki w garnku z osolonym wrzątkiem, aż będą miękkie (15-20 minut). Odsącz je i ugnieć albo przepuść przez praskę i dolej chochlę zachowanego wywaru z ryby. Dołóż żółtka oraz masło i wymieszaj na gładkie purée. Dopraw je solą, świeżo mielonym białym pieprzem i przełóż do rękawa cukierniczego. Rozgrzej piekarnik do 180oC/160oC z termoobiegiem. Dodaj zielony groszek, zioła, sok i otartą skórkę z cytryny do miski z rybą i delikatnie przemieszaj. Dopraw solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem, po czym ostrożnie wmieszaj sos tak, żeby nie zmiażdżyć ryby. Obierz jajka ugotowane na twardo i pokrój na szerokie plastry. Przełóż rybę z dodatkami do głębokiego naczynia do zapiekania i ułóż jajka na wierzchu. Wyciśnij na wierzch purée z rękawa cukierniczego. Dopraw solą, posyp parmezanem i gałką muszkatołową oraz mielonym czarnym pieprzem. Piecz 30 minut, aż paj się zrumieni i będzie chrupiący na wierzchu.



powrót

Podobne przepisy

Pączki z solonego dorsza
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pstrąg pieczony z sosem z oliwy truflowej
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Halibut w sałacie z sosem śmietanowo-koperkowym
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.