Nigel Slater

Paj pasterski


Przepis z programu Smak mojego życia (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Paj pasterski
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 łyżki oleju

1 posiekana cebula

2 pokrojone marchewki

1 posiekana łodyga selera naciowego

150 g masła

1 kg mielonej baraniny

30 ml bulionu wołowego

1 kostka bulionu jagnięcego

1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku

1 łyżeczka świeżej natki pietruszki

500 g ugotowanych ziemniaków

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

100 ml mleka

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C. Na średnim ogniu rozgrzej na patelni 1 łyżkę oleju. Smaż cebulę aż stanie się miękka i rumiana. Usuń ją z patelni i odłóż. Dodaj marchew i seler. Smaż aż warzywa zmiękną i zaczną się rumienić. Usuń z patelni i odłóż. Rozgrzej na patelni drugą łyżkę oleju i 50 g masła. Niech masło się spieni. Dodaj mieloną baraninę i mieszając, pozwól jej się zrumienić. Dodaj marchew oraz seler i zamieszaj. Wlej bulion wołowy i dodaj pokruszoną kostkę rosołową. Dokładnie zamieszaj. Dodaj tymianek i natkę, zamieszaj. Utłucz ziemniaki z pozostałym masłem w czystym naczyniu. Dopraw solą, pieprzem i dodaj smażoną cebulę. Umieść mięso w żaroodpornym naczyniu. Niech powstanie równomierna warstwa. Na wierzchu połóż tłuczone ziemniaki. Widelcem uformuj spiczaste „fale”. Umieść naczynie w piekarniku i piecz 30 minut lub do czasu, gdy wierzch się zrumieni. Podawaj w naczyniu żaroodpornym.

powrót

Podobne przepisy

Szparagi à la Jarosław Iwaszkiewicz
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
Pory zapiekane w sosie curry
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki, Dania wegańskie
Zapiekanka z mieszanki kasz i grzybów
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i gorgonzolą
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.