Nigel Slater

Paj pasterski z purée z pasternaku


Przepis z programu Smak mojego życia (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Paj pasterski z purée z pasternaku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki:

900 g pasternaku, obranego i pokrojonego w spore kawałki

2 pokrojone cebule

50 g masła

duża szczypta kminu rzymskiego

1 łyżka świeżo zmielonej kolendry

1 łyżka garam masali

50 g masła

sól i świeżo zmielony czarny pieprz



Na nadzienie:

2 posiekane pory lub cebule

1 pokrojona w kostkę marchew

3 łyżki masła lub smalcu

4 pokrojone w plastry brązowe pieczarki

450 g mielonej jagnięciny z pieczeni lub surowej mielonej

1 łyżka mąki

1 łyżka koncentratu pomidorowego

250 ml gorącego bulionu jagnięcego lub drobiowego

1 listek laurowy

1 łodyga świeżego tymianku

1 łyżka sosu worcestershire



Przygotowanie:

Gotuj pasternak w osolonej wodzie przez około 15-20 minut. W międzyczasie podsmaż cebulę na maśle na średnim ogniu aż stanie się miękka i szklista. Dodaj przyprawy i podsmażaj kolejne 2 minuty, aż zaczną pachnieć. Odcedź pasternak. Utłucz tłuczkiem do ziemniaków, dodaj masło, sól, pieprz, cebulę. Odstaw. W dużym garnku na maśle lub smalcu podsmaż pory (albo cebule) oraz pokrojoną marchew. Smaż aż staną się miękkie i rumiane. Jeśli odrobinę przypalą się na brzegach, nie szkodzi.

Dodaj pieczarki i smaż jeszcze 5 minut. Dodaj mielone mięso. Mięso musi się zrumienić, więc nie mieszaj zbyt często. Niech się smaży około 5 minut. Dodaj mąkę i koncentrat pomidorowy. Smaż, mieszając, przez 3-4 minuty. Koncentrat będzie gorzkawy, jeśli się nie ugotuje. Wlej bulion, dodaj listek laurowy oraz tymianek i zagotuj. Zmniejsz ogień i pozostaw na 25-30 minut.

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Dopraw nadzienie solą, sosem worcestershire i pieprzem – nie żałuj przypraw. Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego, na wierzch nałóż purée z pasternaku. Piecz 25 minut aż wierzch się zrumieni.



© Nigel Slater



powrót

Podobne przepisy

Zapiekanka z boćwiny, rodzynek i orzeszków piniowych
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 47)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
(odc.07)zapiekanka z dorsza
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Szparagi à la Jarosław Iwaszkiewicz
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Clafoutis z brokułami, szynką i pomidorami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
Zapiekanka wiejska z batatmi
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.