Paj bez pieczenia z kremem arachidowym i czekoladową bitą śmietaną

Przepis z programu Bitchin' Kitchen 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Paj bez pieczenia z kremem arachidowym i czekoladową bitą śmietaną
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

spód:

1¼ szklanki słonych precli

¼ szklanki cukru trzcinowego

6 łyżek masła, roztopionego



wypełnienie:

½ szklanki miękkiego twarogu śmietankowego, mielonego

¼ szklanki cukru trzcinowego

⅓ szklanki masła orzechowego

½ szklanki śmietany kremówki, ubitej

czekoladowa bita śmietana:

¾ szklanki gorzkiej czekolady, posiekanej

2 szklanki śmietany kremówki



przybranie:

wiórki czekoladowe (według uznania)



Przygotowanie:

Przygotowujemy spód: wkładamy słone precelki do naczynia malaksera i rozkruszamy pulsacyjnie. Przesypujemy je do dużej miski i dodajemy cukier i stopione masło. Mieszamy dłońmi. Przekładamy masę do blaszki o średnicy 22 cm i ugniatamy na dnie i ściankach. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki. Przygotowujemy wypełnienie: wkładamy do miski twaróg, cukier oraz masło orzechowe i ucieramy na gładko. Mieszamy z ubitą kremówką. Nakładamy krem na spód, przykrywamy i ponownie wstawiamy do lodówki.

W kąpieli wodnej podgrzewamy kremówkę z posiekaną czekoladą, aż się stopi. Przykrywamy miskę i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Ubijamy mikserem zimną śmietanę z czekoladą, aż zgęstnieje. Nakładamy na placek z kremem arachidowym i ewentualnie posypujemy wiórkami czekoladowymi. Wstawiamy do lodówki jeszcze na 2 godziny albo podajemy od razu.



© Nadia Giosia

powrót

Podobne przepisy

Strudel
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Tarta jabłkowo-miodowa
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.12)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.