Pain de Genes z gruszkami i galaretką z czerwonego wina

Pain de Genes z gruszkami i galaretką
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Tomasz Deker

Seria kulinarna:
Desery Dekera 2 (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
8

Składniki:

  • Syrop:
  • 5 gruszek
  • 750 ml czerwonego wina
  • 2 łyżeczki miodu
  • 70 g cukru
  • 4 laski cynamonu
  • starta skorka z cytryny i pomarańczy
Galaretka:
  • 500 ml wina, w którym gotowały się gruszki
  • 20 g pektyny NH
  • 50 g cukru
Pain de Genes:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wszystkie składniki syropu przełożyć do garnka i zagotować. Gruszki obrać, usunąć gniazda, podzielić na ćwiartki. Włożyć do syropu i gotować powoli, aż zmiękną. Po ugotowaniu wyłożyć na sitko.

Wino, pozostałe po przygotowaniu syropu, dalej gotować, dodać pektynę wymieszaną z cukrem. Gotować 1 minutę, następnie wlać na spód ringu i ostudzić w lodówce ok. 15-20 minut.

W malakserze rozetrzeć marcepan. Dodawać stopniowo jajka i rozpuszczone masło oraz rum. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Przełożyć do formy wysmarowanej masłem. Piec około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni C.
Po upieczeniu wyjąć z formy. Ciasto przeciąć w poprzek, przełożyć galaretką winną. Na to nałożyć galaretkę. Na to wszystko nałożyć sponczowaną drugą część biszkoptu. Na wierzch poukładać gruszki, pokrojone w rozetkę. Polać resztą galaretki winnej. Jako dekoracji użyć płatków migdałowych.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA