Tomasz Deker

Pain de Genes z gruszkami i galaretką z czerwonego wina


Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

odsłon: 517

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Syrop:

5 gruszek

750 ml czerwonego wina

2 łyżeczki miodu

70 g cukru

4 laski cynamonu

starta skorka z cytryny i pomarańczy

 

Galaretka:

500 ml wina, w którym gotowały się gruszki

20 g pektyny NH

50 g cukru

 

Pain de Genes:

3 jajka

40 g mąki

5 g proszku do pieczenia

80 g masła

250 g masy marcepanowej 1:1

20 ml rumu

 

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki syropu przełożyć do garnka i zagotować. Gruszki obrać, usunąć gniazda, podzielić na ćwiartki. Włożyć do syropu i gotować powoli, aż zmiękną. Po ugotowaniu wyłożyć na sitko.

Wino, pozostałe po przygotowaniu syropu, dalej gotować, dodać pektynę wymieszaną z cukrem. Gotować 1 minutę, następnie wlać na spód ringu i ostudzić w lodówce ok. 15-20 minut.

W malakserze rozetrzeć marcepan. Dodawać stopniowo jajka i rozpuszczone masło oraz rum. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Przełożyć do formy wysmarowanej masłem. Piec około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni C.
Po upieczeniu wyjąć z formy. Ciasto przeciąć w poprzek, przełożyć galaretką winną. Na to nałożyć galaretkę. Na to wszystko nałożyć sponczowaną drugą część biszkoptu. Na wierzch poukładać gruszki, pokrojone w rozetkę. Polać resztą galaretki winnej. Jako dekoracji użyć płatków migdałowych.

powrót

Podobne przepisy

Strudel jabłkowy
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Ciasteczka maślane cytrynowo-waniliowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Quiche lorraine
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Herbatniki paluszki
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.