Anna Olson

Pain d’epices


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Pain d’epices
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 szklanki mąki pszennej

1 szklanka cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

½ łyżeczki soli

1 łyżka suszonego mielonego imbiru

1½ łyżeczki mielonego cynamonu

1 łyżeczka mielonych nasion kolendry

1 łyżeczka anyżu

¼ łyżeczki tartej gałki muszkatołowej

¼ łyżeczki mielonych goździków

2 duże jajka

¼ szklanki miodu

1 szklanka ciepłej wody

4 łyżki rumu

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Natłuść i wysyp foremkę drobnym cukrem. Przesiej mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i przyprawy, dodaj anyż. W drugiej misce wymieszaj trzepaczką jajka, miód, wodę i 2 łyżki rumu, wlej do sypkich składników i wymieszaj. Przełóż ciasto do przygotowanej foremki i wyrównaj powierzchnię. Piecz przez 20 min., a następnie zmniejsz temperaturę do 160 stopni C. Po 30 min. sprawdź, czy szpikulec wbity w środek ciasta jest suchy i czysty. Po wyjęciu z piekarnika posmaruj wierzch ciasta pozostałymi 2 łyżkami rumu.

powrót

Podobne przepisy

Tarta cytrusowo - dyniowa
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasteczka maślane cytrynowo-waniliowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ciasteczka z nadzieniem figowym
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Ćwierćkilogramowe ciasto
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tarta z kremem migdałowym i malinami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 61)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Sernik z truskawkami w wódce
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.