Anna Olson

Pain d’epices


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Pain d’epices
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 szklanki mąki pszennej

1 szklanka cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

½ łyżeczki soli

1 łyżka suszonego mielonego imbiru

1½ łyżeczki mielonego cynamonu

1 łyżeczka mielonych nasion kolendry

1 łyżeczka anyżu

¼ łyżeczki tartej gałki muszkatołowej

¼ łyżeczki mielonych goździków

2 duże jajka

¼ szklanki miodu

1 szklanka ciepłej wody

4 łyżki rumu

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Natłuść i wysyp foremkę drobnym cukrem. Przesiej mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i przyprawy, dodaj anyż. W drugiej misce wymieszaj trzepaczką jajka, miód, wodę i 2 łyżki rumu, wlej do sypkich składników i wymieszaj. Przełóż ciasto do przygotowanej foremki i wyrównaj powierzchnię. Piecz przez 20 min., a następnie zmniejsz temperaturę do 160 stopni C. Po 30 min. sprawdź, czy szpikulec wbity w środek ciasta jest suchy i czysty. Po wyjęciu z piekarnika posmaruj wierzch ciasta pozostałymi 2 łyżkami rumu.

powrót

Podobne przepisy

Sernik z truskawkami w wódce
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki
kuchnia świata: Kuchnia polska
„Sernik” z orzechów i syropu klonowego
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki
Bezy z brzoskwiniami w syropie i lodami
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.