Paillard z kurczaka

Przepis z programu Szkoła gotowania Marthy Stewart 3 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z kurczaka

Paillard z kurczaka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 oczyszczone piersi z kurczaka

sól gruboziarnista i świeżo zmielony pieprz

1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżka niesolonego masła

Przygotowanie:

Ostrym nożem natnij pierś w połowie, ale nie dociskaj noża do końca. Trzymając go pod kątem, zacznij rozcinać jedną połowę leżącej na płasko piersi. Nacinaj mięso krótkimi pociągnięciami noża, jednocześnie rozdzielając powstającą warstwę. Obróć pierś i rozkrój tak samo drugą połowę. Rozłóż oba nacięte kawałki na boki, a następnie uderzaj stek płaską stroną tłuczka do mięsa albo ciężką patelnią.

Przypraw steki solą i pieprzem z obu stron. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek z masłem do momentu, aż masło zacznie się pienić. Smaż mięso przez około 2 minuty do uzyskania złoto-brązowego koloru. Zmniejsz ogień, przewróć mięso i smaż je z drugiej strony przez kolejne 2 minuty. Gotowe steki przełóż na talerze.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.