Paella

Paella
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Przewodnik po Australii dla smakoszy (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia hiszpańska

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 1 posiekana czerwona słodka papryka
  • 1 duży pomidor
  • obrany i posiekany
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 300 g piersi kurczaka pokrojonej w kostkę
  • 200 g pokrojonych w kostkę kalmarów
  • 300 g hiszpańskiego ryżu calasparra (po 80 g na osobę)
  • 750 ml wywaru z ryb
  • 10 pręcików szafranu
  • 2 łyżeczki hiszpańskiej papryki w proszku
  • 1 krab
  • 4 duże zielone krewetki
  • 8 świeżych omułków
  • 12 świeżych sercówek
  • 200 g groszku
  • 100 g opieczonej papryki
  • ⅓ szklanki posiekanej natki pietruszki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Oliwę rozgrzać na średnim ogniu na patelni do paelli. Wrzucić cebulę, paprykę, pomidora, czosnek, kurczaka i kalmary. Wsypać ryż i mieszać przez minutę. Dolać wywar, dodać szafran i paprykę.
Gdy bulion zacznie wrzeć, a ryż pęcznieć, dodać krewetki i kraba. Gotować na średnim ogniu około 10 minut. Ryż powinien zmięknąć, a większość bulionu odparować. Wcisnąć w ryż omułki i sercówki. Gotować, aż muszle się otworzą. Na końcu dodać groszek, paprykę i natkę. Zostawić jeszcze na 5 minut na małym ogniu. Uwaga! Paelli nie należy mieszać w trakcie przygotowania.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA