Paella

Przepis z programu Przewodnik po Australii dla smakoszy (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

Paella
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 łyżki oliwy

1 drobno posiekana cebula

1 posiekana czerwona słodka papryka

1 duży pomidor

obrany i posiekany

2 zmiażdżone ząbki czosnku

300 g piersi kurczaka pokrojonej w kostkę

200 g pokrojonych w kostkę kalmarów

300 g hiszpańskiego ryżu calasparra (po 80 g na osobę)

750 ml wywaru z ryb

10 pręcików szafranu

2 łyżeczki hiszpańskiej papryki w proszku

1 krab

4 duże zielone krewetki

8 świeżych omułków

12 świeżych sercówek

200 g groszku

100 g opieczonej papryki

⅓ szklanki posiekanej natki pietruszki

 

 

Przygotowanie:


Oliwę rozgrzać na średnim ogniu na patelni do paelli. Wrzucić cebulę, paprykę, pomidora, czosnek, kurczaka i kalmary. Wsypać ryż i mieszać przez minutę. Dolać wywar, dodać szafran i paprykę.
Gdy bulion zacznie wrzeć, a ryż pęcznieć, dodać krewetki i kraba. Gotować na średnim ogniu około 10 minut. Ryż powinien zmięknąć, a większość bulionu odparować. Wcisnąć w ryż omułki i sercówki. Gotować, aż muszle się otworzą. Na końcu dodać groszek, paprykę i natkę. Zostawić jeszcze na 5 minut na małym ogniu. Uwaga! Paelli nie należy mieszać w trakcie przygotowania.

powrót

Podobne przepisy

Kraby z chili
Janella  Purcell
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Ośmiorniczki w czerwonym winie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.7)
trudność: brak
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Krewetki na ostro
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Kalmar z grilla
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.