Paul Merret

Paella


Przepis z programu Czego nie wiecie o... (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

Paella
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

2 łyżki oliwy

4-6 skrzydełek z kurczaka

3 piersi z kurczaka, bez skóry, pokrojone na kawałki

12 krewetek królewskich w pancerzykach

2 posiekane ząbki czosnku

4 pomidory gronowe, pokrojone w kostkę

2 słodkie papryki, pokrojone w paski

¼ łyżeczki wędzonej papryki w proszku

300 g ryżu calasparra

4 pręciki szafranu

litr gorącego wywaru z kurczaka

50 g świeżego lub mrożonego zielonego groszku

50 g świeżego lub mrożonego bobu

200 g fasoli canellini z puszki

200 g oczyszczonych małży w skorupkach

10 pomidorków czereśniowych

sól i pieprz do smaku



Do podania: białe pieczywo



Przygotowanie

Do przygotowania paelli będzie potrzebna specjalna płaska patelnia, zwana również paellą, o średnicy 38 cm. Wstawić patelnię na kuchenkę, tak, by zajmowała dwa palniki. Na średnim ogniu rozgrzać na patelni dwie łyżki oliwy. Obsmażyć skrzydełka i piersi na złoto. Dodać krewetki, wymieszać. Dodać czosnek, pokrojone pomidory, paski papryki i paprykę w proszku. Smażyć, potrząsając co jakiś czas patelnią, przez parę minut. Wsypać ryż, wymieszać, dodać szafran. Wlać bulion, potrząsnąć patelnią.

Zmniejszyć płomień, zostawić patelnię na małym ogniu przez 10 minut. Nie mieszać! Dodać groszek, bób, fasolkę i małże. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Podgrzewać na małym ogniu przez 10 minut, a następnie dodać pomidorki czereśniowe. Trzymać na małym ogniu przez 30 minut. Nie mieszać! Sprawdzać, czy ryż nie przywiera do dna. W razie potrzeby dolać trochę wrzątku. Zdjąć z ognia i odstawić na 5 minut. Podawać z „wiejskim” pieczywem.



© Paul Marrett

powrót

Podobne przepisy

Pieczeń rzymska
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Bażant gotowany z selerem
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
La choucroute garnier a l’Alsacienne
Przepis z programu Szefowie kuchni 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.