Paella

Paella
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Paul Merret

Seria kulinarna:
Czego nie wiecie o... (odc.12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia hiszpańska
Ilość osób:
4

Przygotowanie:

Składniki:
2 łyżki oliwy
4-6 skrzydełek z kurczaka
3 piersi z kurczaka, bez skóry, pokrojone na kawałki
12 krewetek królewskich w pancerzykach
2 posiekane ząbki czosnku
4 pomidory gronowe, pokrojone w kostkę
2 słodkie papryki, pokrojone w paski
¼ łyżeczki wędzonej papryki w proszku
300 g ryżu calasparra
4 pręciki szafranu
litr gorącego wywaru z kurczaka
50 g świeżego lub mrożonego zielonego groszku
50 g świeżego lub mrożonego bobu
200 g fasoli canellini z puszki
200 g oczyszczonych małży w skorupkach
10 pomidorków czereśniowych
sól i pieprz do smaku

Do podania: białe pieczywo

Przygotowanie
Do przygotowania paelli będzie potrzebna specjalna płaska patelnia, zwana również paellą, o średnicy 38 cm. Wstawić patelnię na kuchenkę, tak, by zajmowała dwa palniki. Na średnim ogniu rozgrzać na patelni dwie łyżki oliwy. Obsmażyć skrzydełka i piersi na złoto. Dodać krewetki, wymieszać. Dodać czosnek, pokrojone pomidory, paski papryki i paprykę w proszku. Smażyć, potrząsając co jakiś czas patelnią, przez parę minut. Wsypać ryż, wymieszać, dodać szafran. Wlać bulion, potrząsnąć patelnią.
Zmniejszyć płomień, zostawić patelnię na małym ogniu przez 10 minut. Nie mieszać! Dodać groszek, bób, fasolkę i małże. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Podgrzewać na małym ogniu przez 10 minut, a następnie dodać pomidorki czereśniowe. Trzymać na małym ogniu przez 30 minut. Nie mieszać! Sprawdzać, czy ryż nie przywiera do dna. W razie potrzeby dolać trochę wrzątku. Zdjąć z ognia i odstawić na 5 minut. Podawać z „wiejskim” pieczywem.

© Paul Marrett

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA