Bill Granger

Paella


Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

Paella
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

chorizo

parę szalotek lub czerwonych cebul

½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego

parę łyżeczek sproszkowanej wędzonej słodkiej papryki

parę ząbków czosnku

500 g ryżu Calaspara (hiszpański ryż do paelli) albo Arborio

puszka krojonych pomidorów

pieczona papryka

pół łyżeczki szafranu

1 ½ litra wywaru z kurczaka

zielona fasolka szparagowa

krewetki królewskie

małże

do dekoracji: natka pietruszki

cytryny

 

 

Przygotowanie:


Na dużej, głębokiej patelni podsmażyć na oliwie pokrojone w plasterki chorizo, aż się przyrumieni i będzie chrupiące. Podsmażone plasterki wyjąć, na pozostałym na patelni tłuszczu podsmażyć na złoto pokrojone w kostkę szalotki. Dodać pieprz kajeński i wędzoną paprykę oraz posiekany czosnek, przesmażyć. Wsypać ryż, wymieszać i podsmażyć, aż ryż się zrumieni. Dodać pomidory, pieczoną paprykę, pokrojoną w paski i szafran, namoczony na chwilę w łyżce wody. Wlać wywar z kurczaka, delikatnie wymieszać. Przykryć i dusić na średnim ogniu, aż ryż wchłonie większość wywaru. Dodać pokrojoną na kawałki fasolkę i chorizo, delikatnie wymieszać, dołożyć obrane krewetki i ponownie wymieszać. Na wierzchu ułożyć małże, przykryć i gotować na małym ogniu 10 minut, aby małże pootwierały się pod wpływem gorącej pary. Na koniec posypać odrobiną soli i świeżo zmielonego pieprzu. Podawać posypane natką pietruszki i udekorowane cząstkami cytryny.

powrót

Podobne przepisy

Smażone kalmary podane z sosem tatarskim
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Tosty z krewetkami królewskimi
Kylie Kwong
Przepis z programu Kylie Kwong - czysta magia (odc.2)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Mule po prowansalsku
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Drabinki z krewetek i papryczek jalapeno
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.3)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.