Gary  Mehigan

Paella ze świeżymi omułkami


Przepis z programu Męski weekend (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

Paella ze świeżymi omułkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki sofrito

100 ml oliwy z pierwszego tłoczenia

25 ml octu z sherry

3 duże, dojrzałe pomidory

4 ząbki czosnku

3 szalotki

6 papryczek piquillo

1 łyżeczka hiszpańskiego szafranu

½ pęczka świeżego tymianku

½ pęczka świeżej mięty

½ pęczka świeżej kolendry

1 pęczek szczypiorku

po 1 łyżeczce papryki słodkiej, ostrej i wędzonej



Składniki paelli

1 kg świeżych omułków

100g ryżu calasparra na osobę

2 filiżanki wywaru rybnego na osobę (480 ml)

200 g świeżego lub mrożonego ryżu (dowolnie)

2 cytryny i 2 limonki do podania



Przygotowanie

Wszystkie składniki sofrito zmiksować w blenderze na gładkie puree. Dużą patelnię do paelli rozgrzać na silnym ogniu. Wlać oliwę i smażyć ryż przez 5 minut, aż zmieni kolor. Dodać pastę sofrito, licząc 2 czubate łyżki na osobę. Smażyć, dokładnie mieszając z ryżem. Dorzucić omułki, wlać wywar, gotować przez 25 minut aż wywar odparuje. Wyłączyć gaz. Wrzucić groszek (jeśli się go dodaje). Powinien zmięknąć pod wpływem temperatury potrawy. Przykryć danie ściereczką i pozostawić na 5 minut. Danie powinno być gorące, ale nie wrzące. Doprawić do smaku, skropić sokiem z cytryn i limonek. Podawać.

powrót

Podobne przepisy

Krewetki gremolata
Rick Stein
Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina odc.1
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Omułki z grilla a la Cape Malay
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia afrykańska
Krewetki po kanaryjsku w sosie mojo
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na walentynki
Linguine z mulami i orzechowo- pietruszkowym pesto
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sałatka z langusty, fenkułu i winogron
Przepis z programu Uczty z wysp Morza Śródziemnego (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Sałatki
kuchnia świata: Kuchnia śródziemnomorska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.