Janella  Purcell

Paella z owocami morza


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 2 (odc. 12)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza

Paella z owocami morza
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 cebule

½ filiżanki oliwy

4 rozgniecione ząbki czosnku

puszka pokrojonych pomidorów

łyżka koncentratu pomidorowego

500 ml bulionu rybnego

szczypta szafranu

liść laurowy

sól morska

łyżka posiekanych łodyg kolendry

2 anchois

filiżanka ryżu arborio

4 szczypce krabów

8 obranych

oczyszczonych krewetek królewskich

8 omułków

2 rozdrobnione filety z barela

lucjana albo płaskogłowa

włoska pietruszka

cytryna do przybrania

 

 

Przygotowanie:


Na połowie oliwy zeszklić jedną cebulę. Dodać połowę czosnku. Smażyć przez minutę. Dołożyć pomidory, koncentrat, bulion, szafran i przyprawy. Gotować przez 20 minut. Zmiksować.
Na pozostałej oliwie zeszklić drugą cebulę. Dodać czosnek, kolendrę i anchois. Podsmażyć przez minutę. Wsypać ryż. Mieszając smażyć go przez 2 minuty. Dodać sos i szczypce krabów. Gotować do miękkości około 20 minut. Na dnie naczynie powinna powstać przypieczona warstwa. Dołożyć owoce morza. Gotować przez minutę. Podawać z natką pietruszki i cząstkami cytryny.

powrót

Podobne przepisy

Ostrygi z marynowaną szalotką
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Małże gotowane w winie
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Homary a la Nancy Lam
Przepis z programu Nancy Lam Ananasy i homary (odc.7)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Kotlety z krabów
Aaron Craze
Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Homar z ostrym sosem saté
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 7)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Ostrygi Ivana
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.