Paella z owocami morza

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 65)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

Paella z owocami morza
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 filiżanki ryżu calasparra

pół filiżanki oliwy

pół filiżanki zielonych oliwek

pół filiżanki oliwek kalamata

szczypta szafranu

1 pokrojone chorizo

1 łyżka wędzonej papryki

1 filiżanka urąbków

10 czarnych małży

8 filiżanek bulionu jarzynowego

200 g pokrojonych kalmarów

12 krewetek królewskich

sól

 

Sofrito:

1 grillowana, obrana czerwona papryka

pół cebuli

1 ząbek czosnku

pół pęczka kolendry

Przygotowanie:

Składniki soffrito rozdrobnić w blenderze.
Rozgrzać patelnię do paelli. Na oliwie podsmażyć soffrito. Dodać sól, oliwki, szafran, chorizo i ryż. Mieszać, żeby ryż pokrył się przyprawami i oliwą. Dodać małże i wlać bulion (musi sięgać centymetr ponad ryż). Przykryć i dusić przez 10 minut.
Zdjąć pokrywkę, wrzucić krewetki i kalmary. Przyprawić solą. Gotować pod przykryciem przez kolejne 10 minut.

powrót

Podobne przepisy

Krewetki z koprem włoskim i absyntem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Makaron z owocami morza  al cartoccio
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Smażone przegrzebki zawijane w szynkę parmeńską
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Krewetki w kokosie z domowym sosem chili
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Homar w lekkim bulionie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.