Paella z owocami morza

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 65)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

Paella z owocami morza
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 filiżanki ryżu calasparra

pół filiżanki oliwy

pół filiżanki zielonych oliwek

pół filiżanki oliwek kalamata

szczypta szafranu

1 pokrojone chorizo

1 łyżka wędzonej papryki

1 filiżanka urąbków

10 czarnych małży

8 filiżanek bulionu jarzynowego

200 g pokrojonych kalmarów

12 krewetek królewskich

sól

 

Sofrito:

1 grillowana, obrana czerwona papryka

pół cebuli

1 ząbek czosnku

pół pęczka kolendry

Przygotowanie:

Składniki soffrito rozdrobnić w blenderze.
Rozgrzać patelnię do paelli. Na oliwie podsmażyć soffrito. Dodać sól, oliwki, szafran, chorizo i ryż. Mieszać, żeby ryż pokrył się przyprawami i oliwą. Dodać małże i wlać bulion (musi sięgać centymetr ponad ryż). Przykryć i dusić przez 10 minut.
Zdjąć pokrywkę, wrzucić krewetki i kalmary. Przyprawić solą. Gotować pod przykryciem przez kolejne 10 minut.

powrót

Podobne przepisy

Omułki z grilla a la Cape Malay
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia afrykańska
Faszerowane kraby
Przepis z programu Floyd w Indiach Goa (odc. 2)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.