Paella z owocami morza

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 65)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

Paella z owocami morza
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 filiżanki ryżu calasparra

pół filiżanki oliwy

pół filiżanki zielonych oliwek

pół filiżanki oliwek kalamata

szczypta szafranu

1 pokrojone chorizo

1 łyżka wędzonej papryki

1 filiżanka urąbków

10 czarnych małży

8 filiżanek bulionu jarzynowego

200 g pokrojonych kalmarów

12 krewetek królewskich

sól

 

Sofrito:

1 grillowana, obrana czerwona papryka

pół cebuli

1 ząbek czosnku

pół pęczka kolendry

Przygotowanie:

Składniki soffrito rozdrobnić w blenderze.
Rozgrzać patelnię do paelli. Na oliwie podsmażyć soffrito. Dodać sól, oliwki, szafran, chorizo i ryż. Mieszać, żeby ryż pokrył się przyprawami i oliwą. Dodać małże i wlać bulion (musi sięgać centymetr ponad ryż). Przykryć i dusić przez 10 minut.
Zdjąć pokrywkę, wrzucić krewetki i kalmary. Przyprawić solą. Gotować pod przykryciem przez kolejne 10 minut.

powrót

Podobne przepisy

Potrawka z kalmarów z groszkiem
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kraby z chili
Janella  Purcell
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Mule
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na walentynki
Ośmiorniczki w oliwie z czosnkiem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.7)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.