Janella  Purcell

Paella z królikiem i fasolą


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 2 (odc. 12)
trudność: brak

Paella z królikiem i fasolą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

soffritto:

100 ml oliwy

25 ml octu z sherry

4 pozbawione pestek pomidory

4 obrane ząbki czosnku

6 pokrojonych szalotek

4 średnie czerwone papryki bez nasion

łyżeczka szafranu

łyżeczka tymianku

½ pęczka mięty

½ pęczka kolendry

pęczek szczypiorku

łyżeczka słodkiej papryki

łyżeczka ostrej papryki

łyżka wędzonej papryki

 

paella:

2 kg królika

200 g fasoli borlotti

pokrojone pikantne chorizo

1 kg umytych

oczyszczonych omułków

½ kg umytych małży

2 filiżanki bulionu rybnego na osobę

100 g ryżu Calasparra

filiżanka groszku

 

 

Przygotowanie:


Królika podzielić. Przyprawić solą i pieprzem. Na patelni do paelli rozgrzać oliwę. Obsmażyć mięso na złoty kolor. Zdjąć z patelni. Podsmażyć chorizo. Dołożyć je do królika. Wlać na patelnię odrobinę oliwy. Wrzucić posiekane szalotki i czosnek. Dodać szafran. Smażyć przez 2 minuty. Dodać paprykę. Podsmażyć przez minutę. Dołożyć pomidory, zioła i ocet z sherry. Zlać wszystko z patelni. Rozgrzać oliwę. Podsmażyć ryż, aż zmieni kolor. Dodać królika, chorizo, fasolę i bulion. Gotować przez 15 minut na dużym ogniu. Dołożyć omułki i małże. Gotować przez 10 minut, aż bulion odparuje. Dodać groszek. Wyłączyć gaz. Przykryć patelnię i odstawić na 5 minut. Paellę podawać na ciepło z dodatkiem cząstek cytryny.

powrót

Podobne przepisy

Barszcz czerwony
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska
Barszcz czerwony i ziołowe ravioli
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Szybki barszcz czerwony
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.