Delia  Smith

Pad thai - tajskie kluski z krewetkami


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia tajska

Pad thai - tajskie kluski z krewetkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

10 dag makaronu ryżowego

zwanego też celofanowym

2 łyżki suszonych krewetek

kilka krewetek tygrysich

2 ząbki czosnku

2 papryczki chilli

2 jajka

3 łyżki oleju arachidowego

cebula

sos rybny

sok z limonki

szczypiorek

świeża kolendra

prażone fistaszki

 

 

Przygotowanie:


Makaron oraz krewetki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Siekamy czosnek, chilli i cebulę. Na patelni mocno rozgrzewamy 3 łyżki oleju arachidowego. Rozprowadzamy go po całej powierzchni, wrzucamy chilli, czosnek i cebulę. Smażymy minutę do półtorej na ostrym ogniu, aż cebula zacznie mięknąć. Wrzucamy namoczone krewetki oraz kilka krewetek tygrysich, rozmrożonych i pokrojonych na kawałki. Dodajemy dwie łyżki sosu rybnego i sok z dużej limonki. Wrzucamy na patelnię makaron i mieszamy. Zalewamy roztrzepanymi jajkami i smażymy minutę, by się ścięły. Po minucie zaczynamy mieszać zawartość patelni. Na koniec potrawę posypujemy niesolonymi, prażonymi fistaszkami, posiekanym szczypiorkiem i świeżą kolendrą.

powrót

skomentuj przepis

KasiaZumba

postów: 1

29.09.2015 09:37

CYTUJ

Mistrzostwo świata!! Łatwe, przepyszne, egzotyczne , robi wrażenie na gościach ;)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.