Anna Olson

Paczuszki z owocami morza


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

Paczuszki z owocami morza
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 arkusze papieru do pieczenia o wym. 30 cm x 45 cm

1 szklanka plasterków zielonej i żółtej cukinii

1 szklanka pokrojonej w paski czerwonej i żółtej słodkiej papryki

12 dużych krewetek

obranych z pancerzy

bez głów i ogonów

8 przegrzebków (tylko mięso)

sól i pieprz

½ czerwonej cebuli w plasterkach

4 gałązki świeżego majeranku albo oregano

4 gałązki świeżego tymianku

4 łyżki wytrawnego białego wina

4 cienkie plasterki cytryny

2 łyżki masła

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Ułóż na blacie arkusze papieru i złóż po przekątnej, tworząc zagięcie. Rozłóż arkusze z powrotem i ułóż na nich plasterki cukinii, paski papryki, po 3 krewetki i po 2 przegrzebki. Oprósz solą i pieprzem, a na wierzch nałóż plasterki cebuli i zioła. Pokrop przygotowaną zawartość paczuszek winem, dodaj po plasterku cytryny oraz łyżeczce masła. Ostrożnie złóż papier po przekątnej, zamykając warzywa i owoce morza w paczuszkach. Ciasno zaginaj złożone brzegi papieru jak pierogi, aż dojdziesz do końca – tam skręć papier, żeby się nie rozwinął. Ułóż paczuszki na blasze i piecz przez 15 min., aż wypełnią się powietrzem. Podawaj na talerzach. Papier trzeba rozciąć, uważając na wydobywającą się ze środka gorącą parę.

powrót

Podobne przepisy

Przegrzebki królewskie z płonąca tequilą
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.3)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Pizza z owocami morza
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Pizza
kuchnia świata: Kuchnia włoska, Kuchnia międzynarodowa
Omułki z grilla a la Cape Malay
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia afrykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.