Paczuszki z jagnięciną

Przepis z programu Przewodnik po Australii dla smakoszy (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Paczuszki z jagnięciną
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

500 g jagnięciny pokrojonej w kostkę

1 drobno posiekana cebula

sól i pieprz

olej słonecznikowy lub oliwa

jedno opakowanie ciasta filo (najlepsze jest wyrabiane ręcznie)

 

 

Przygotowanie:


Jagnięcinę dusić na najmniejszym ogniu przez 2 godziny do miękkości. Nie trzeba dodawać oleju. Gotowe mięso zemleć w malakserze. Drobno posiekaną cebulę podsmażyć na oleju. Wymieszać z mięsem. Doprawić do smaku. Arkusz ciasta położyć na desce i pokroić na paski szerokości ok. 8 cm. Skropić je niewielką ilością oleju. Na każdy pasek nałożyć ½ łyżki masy mięsnej. Zwinąć tak, żeby powstały trójkątne paczuszki. Ułożyć na blasze do pieczenia. Posmarować olejem. Piec w rozgrzanym piekarniku od 20 do 30 minut.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.