Pączki z solonego dorsza

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Pączki z solonego dorsza
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

225 g wymoczonego solonego dorsza

jajko (żółtko i białko osobno)

1/4 miarki mleka

1/2 miarki mąki

1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

drobno pokrojona cebula

garść posiekanego szczypiorku

drobno pokrojona ostra papryka

olej

 

 

Przygotowanie:


Włożyć dorsza do zimnej wody, zagotować i trzymać na wolnym ogniu przez ok. 5 min., aż zacznie się rozpadać pod dotknięciem widelcem. Odsączyć, ostudzić, usunąć ości i włożyć mięso do blendera.
Zmieszać widelcem żółtko z mlekiem. Przesiać do nich mąkę i proszek do pieczenia i wymiesić. Wrzucić z rybą do miksera i mieszać pulsacyjnie przez minutę. Wsypać cebulę, czosnek i paprykę. Ubić białko i wmieszać. Rozgrzać olej w wysokim garnku do temperatury, w której wrzucone ciasto natychmiast skwierczy. Usmażyć kawałek ciasta i skosztować. W razie potrzeby doprawić. Smażyć po kilka pączków na raz, aż staną się złociste i chrupkie, przez ok. 3 min. Odsączyć na papierowym ręczniku.

powrót

Podobne przepisy

Filety z halibuta z pieczonymi ziemniakami petera gordona
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Mus rybny z sosem nantua
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kulebiak z sandacza we francuskim cieście
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Risotto z węgorzem i foie gras
Przepis z programu Na tropie nowych smaków: Japonia (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Risotto
kuchnia świata: Kuchnia japońska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.