Pączki z solonego dorsza

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Pączki z solonego dorsza
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

225 g wymoczonego solonego dorsza

jajko (żółtko i białko osobno)

1/4 miarki mleka

1/2 miarki mąki

1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

drobno pokrojona cebula

garść posiekanego szczypiorku

drobno pokrojona ostra papryka

olej

 

 

Przygotowanie:


Włożyć dorsza do zimnej wody, zagotować i trzymać na wolnym ogniu przez ok. 5 min., aż zacznie się rozpadać pod dotknięciem widelcem. Odsączyć, ostudzić, usunąć ości i włożyć mięso do blendera.
Zmieszać widelcem żółtko z mlekiem. Przesiać do nich mąkę i proszek do pieczenia i wymiesić. Wrzucić z rybą do miksera i mieszać pulsacyjnie przez minutę. Wsypać cebulę, czosnek i paprykę. Ubić białko i wmieszać. Rozgrzać olej w wysokim garnku do temperatury, w której wrzucone ciasto natychmiast skwierczy. Usmażyć kawałek ciasta i skosztować. W razie potrzeby doprawić. Smażyć po kilka pączków na raz, aż staną się złociste i chrupkie, przez ok. 3 min. Odsączyć na papierowym ręczniku.

powrót

Podobne przepisy

Carpaccio z tuńczyka w oliwie bazyliowej
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.11)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Łosoś w oliwie z puree z kalafiora
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska
Barramundi z miso i imbirem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Zupa rybna z kalmarami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
Carpaccio z marynowanego łososia
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.