Pączki z ricotty z pomarańczą i miodem

Pączki z ricotty z pomarańczą i miodem
Oceń przepis:
85 ocen Średnia ocena: 3.50
Seria kulinarna:
Uczty z wysp Morza Śródziemnego (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pączki
Kuchnia świata:
Kuchnia śródziemnomorska
Ilość osób:
6

Składniki:

Syrop pomarańczowy:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotować syrop pomarańczowy. Obrać pomarańczę ostrym nożem, ale tak aby odkroić tylko pomarańczową skórkę, a zostawić białą błonkę. Pokroić skórkę w cienkie paseczki. Do małego garnuszka wsypać cukier i wlać 100 ml wody. Wstawić na średni ogień, mieszać, aż cukier się rozpuści. Zmniejszyć płomień i gotować 3-4 minuty. Wrzucić paski skórki pomarańczowej i gotować jeszcze 2 minuty. Zdjąć z ognia i odstawić skórkę w syropie do ostygnięcia.

Utrzeć 350 g ricotty z serem kozim i jajkami na gładką masę. Ucierając, dodać mleko, miętę i skórkę otartą z pomarańczy. Odstawić na bok.

W osobnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i ¼ łyżeczki soli. Połączyć składniki płynne z suchymi tak, aby powstało ciasto. W razie potrzeby dodać mąki, aż masa uzyska półpłynną konsystencję. Odstawić na 10 minut na bok.

W niedużym rondlu rozgrzać olej słonecznikowy w takiej ilości, aby między powierzchnią oleju a krawędzią było około 4 cm. Kiedy olej osiągnie temperaturę ok. 180°C, wrzucać ostrożnie po łyżeczce ciasta. Od czasu do czasu obracając, smażyć 3-4 minuty, aż racuchy nabiorą złocistobrązowej barwy. Wyjmować łyżką cedzakową i osączać na papierowym ręczniku. Kontynuować czynności aż do wyczerpania ciasta.

Nałożyć racuchy na osobne talerzyki. Skrapiać ciepły, płynnym miodem. Przybierać łyżeczką ricotty i podawać natychmiast.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA