Pachnący ryż jaśminowy

Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Pachnący ryż jaśminowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

6 szklanek wody

1 łyżka mielonych nasion kolendry

1 łodyga trawy cytrynowej

zmiażdżona

1 płaska łyżka soli

1½ szklanki ryżu jaśminowego

2 łyżki oliwy

1 łyżka drobno otartej skórki z cytryny

¼ szklanki soku z cytryny

¼ szklanki posiekanej świeżej kolendry

szczypta płatków chili (według uznania)

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Zagotuj wodę z nasionami kolendry, trawą cytrynową i solą. Przepłucz ryż na gęstym sitku, aż woda zrobi się przezroczysta i wsyp go do wrzątku. Gotuj go 10 minut bez przykrycia na niezbyt dużym ogniu. Odsącz i przepłucz na gęstym sitku, usuń trawę cytrynową i wsyp ryż z powrotem do garnka. Na małym ogniu wmieszaj oliwę i skórkę oraz sok z cytryny. Dodaj posiekaną kolendrę (oraz płatki chili), dopraw do smaku i wymieszaj. Podawaj ryż na ciepło lub ostudzony do temperatury pokojowej.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.