Delia  Smith

Owsiana krajanka ze śliwkami i cynamonem


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Owsiana krajanka ze śliwkami i cynamonem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

pół kilo śliwek

czubata łyżeczka sproszkowanego cynamonu

30 dag mąki razowej

15 dag płatków owsianych

płaska łyżeczka soli

20 dag masła

10 dag miękkiego

brązowego cukru

 

 

Przygotowanie:


Ze śliwek usuwamy pestki, miąższ kroimy w plasterki. Do śliwek dodajemy cynamon. Mieszamy. W misce mieszamy mąkę, płatki owsiane i sól. Do mąki dodajemy roztopione masło i cukier. Wyrabiamy ciasto łyżką, a następnie rękami. Połowę masy wykładamy do foremki 25 x 15 cm. Ubijamy ręką. Na cieście równomiernie rozprowadzamy śliwki. Przykrywamy je resztą mieszanki i mocno ugniatamy. Ciasto pieczemy 25 minut w 200 stopniach Celsjusza.

powrót

Podobne przepisy

Fiński naleśnik
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery
Gofry belgijskie
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia belgijska
Pieczone jabłka z sosem karmelowym
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Maślankowa panna cotta z jeżynami
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 5
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Panna cotta waniliowo-cytrynowa z malinami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Koktajl z owoców leśnych
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.