Delia  Smith

Owsiana krajanka ze śliwkami i cynamonem


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Owsiana krajanka ze śliwkami i cynamonem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

pół kilo śliwek

czubata łyżeczka sproszkowanego cynamonu

30 dag mąki razowej

15 dag płatków owsianych

płaska łyżeczka soli

20 dag masła

10 dag miękkiego

brązowego cukru

 

 

Przygotowanie:


Ze śliwek usuwamy pestki, miąższ kroimy w plasterki. Do śliwek dodajemy cynamon. Mieszamy. W misce mieszamy mąkę, płatki owsiane i sól. Do mąki dodajemy roztopione masło i cukier. Wyrabiamy ciasto łyżką, a następnie rękami. Połowę masy wykładamy do foremki 25 x 15 cm. Ubijamy ręką. Na cieście równomiernie rozprowadzamy śliwki. Przykrywamy je resztą mieszanki i mocno ugniatamy. Ciasto pieczemy 25 minut w 200 stopniach Celsjusza.

powrót

Podobne przepisy

Krem zabaione aromatyzowany winem recioto i kulkami melona
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Mrożony nugat
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pudding z czerstwej babki drożdżowej
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 4 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Parfait z ricottą i malinami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sikarni – jogurtowy deser z pistacjami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 55)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Budyń z malinami
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.