Anna Olson

Owocowe brulee


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.20)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Owocowe brulee
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Krem

1½ szklanki śmietany kremówki

2 łyżki cukru



Owoce

2 szklanki brzoskwiń w plasterkach

1 szklanka malin

1 szklanka borówek

1 szklanka jeżyn

¼ szklanki miałkiego cukru

1 łyżeczka skórki startej z cytryny



Karmel

½ szklanki cukru

1 łyżeczka soku z cytryny

2 łyżki wody



Przygotowanie

Ubić śmietanę kremówkę i zmieszać z cukrem. Schłodzić przed podaniem.

Rozgrzać piekarnik do 200ºC. Wymieszać brzoskwinie, maliny, borówki i jeżyny z drobnym cukrem oraz skórką z cytryny. Odstawić na 10 minut. Przełożyć owoce do naczynia do zapiekania i piec 8 -10 minut. Wyjąć owoce z piekarnika. W czasie, gdy owoce się pieką, przygotować karmel. Zmieszać w rondlu cukier z sokiem cytrynowym oraz wodą i zagotować nie mieszając. Za pomocą pędzla od czasu do czasu obmywać wnętrze ścianek rondla wodą, aż karmel lekko zbrązowieje. Porcje owoców z kremem polane karmelem podawać od razu po nałożeniu.



Owocowe brulee można podać z prażonymi połówkami orzechów włoskich w miodzie.



PRAŻONE ORZECHY WŁOSKIE W MIODZIE



Orzechy

1 szklanka połówek łuskanych orzechów włoskich

3 łyżki miodu



Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Zmieszać orzechy z miodem i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 6 minut, przemieszać i piec jeszcze 6 – 8 minut, aż orzechy zbrązowieją. Ostudzić.



©Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Porzeczkowe semifreddo
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Truskawki z koglem moglem
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Galaretka cytrusowo – herbaciana
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Smażone banany z sosem z kasztanów jadalnych
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Alkohole (odc.34)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.