Anna Olson

Owocowe brulee


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.20)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Owocowe brulee
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Krem

1½ szklanki śmietany kremówki

2 łyżki cukru



Owoce

2 szklanki brzoskwiń w plasterkach

1 szklanka malin

1 szklanka borówek

1 szklanka jeżyn

¼ szklanki miałkiego cukru

1 łyżeczka skórki startej z cytryny



Karmel

½ szklanki cukru

1 łyżeczka soku z cytryny

2 łyżki wody



Przygotowanie

Ubić śmietanę kremówkę i zmieszać z cukrem. Schłodzić przed podaniem.

Rozgrzać piekarnik do 200ºC. Wymieszać brzoskwinie, maliny, borówki i jeżyny z drobnym cukrem oraz skórką z cytryny. Odstawić na 10 minut. Przełożyć owoce do naczynia do zapiekania i piec 8 -10 minut. Wyjąć owoce z piekarnika. W czasie, gdy owoce się pieką, przygotować karmel. Zmieszać w rondlu cukier z sokiem cytrynowym oraz wodą i zagotować nie mieszając. Za pomocą pędzla od czasu do czasu obmywać wnętrze ścianek rondla wodą, aż karmel lekko zbrązowieje. Porcje owoców z kremem polane karmelem podawać od razu po nałożeniu.



Owocowe brulee można podać z prażonymi połówkami orzechów włoskich w miodzie.



PRAŻONE ORZECHY WŁOSKIE W MIODZIE



Orzechy

1 szklanka połówek łuskanych orzechów włoskich

3 łyżki miodu



Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Zmieszać orzechy z miodem i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 6 minut, przemieszać i piec jeszcze 6 – 8 minut, aż orzechy zbrązowieją. Ostudzić.



©Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Gruszki z marcepanem pod kruszonką
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę
Mrożony nugat
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sorbet z miodu pitnego z sezamowymi ciasteczkami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Parfait (lody) piernikowe
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Wiśniowy mus czekoladowy
Jamie  Oliver
Przepis z programu Jamie Oliver: 5 składników (odc. 3)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
Śliwki w czekoladzie
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.