Owocowe babeczki z płatkami owsianymi

Przepis z programu Lekka kuchnia Jenny Bristow (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Owocowe babeczki z płatkami owsianymi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

110 g płatków owsianych

170 g mąki wymieszanej z łyżeczką proszku do pieczenia

25 g brązowego cukru muscavado

przyprawy

1 jajko

1 łyżka tłuszczu (olej z pestek winogron

margaryna

masło)

125 ml maślanki

50 g suszonych owoców – rodzynek i moreli

 

 

Przygotowanie:


Owoce zalewamy łyżką niesłodzonego soku jabłkowego i odstawiamy na kwadrans. Płatki, mąkę i cukier mieszamy. Ciasto przyprawiamy połową łyżeczki startej gałki muszkatołowej i łyżeczką cynamonu. Dodajemy lekko roztrzepane widelcem jajko i tłuszcz. Stopniowo wlewamy maślankę i wszystko razem mieszamy. Masa powinna być dość miękka. Napełniamy nią papierowe foremki i wstawimy na 20 – 25 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.