Anna Olson

Owoce zapiekane z owsianą kruszonką


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Owoce zapiekane z owsianą kruszonką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Masa owocowa

4 szklanki borówek amerykańskich

3 szklanki gruszek, obranych i pokrojonych w kostkę

1 szklanka cukru kryształu

4 łyżki skrobi kukurydzianej

2 łyżeczki skórki startej z pomarańczy

4 łyżki soku z pomarańczy



Kruszonka

½ szklanki drobno pokruszonych płatków kukurydzianych

½ szklanki płatków owsianych

½ szklanki ciemnego, brązowego cukru

½ łyżeczki cynamonu

¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego

¼ łyżeczki soli

85 g niesolonego masła

1 szklanka grubo posiekanych orzechów pekanowych



Śmietana z whiskey

4 łyżki płatków owsianych

1 szklanka śmietany kremówki (36%)

2 łyżki miodu

1 ½ łyżki whiskey (amerykańskiej whisky)





Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C.



Przygotować owoce

Borówki i gruszki umieścić w rondlu i wymieszać. Zmieszać w miseczce cukier kryształ i skrobię kukurydzianą i dodać do owoców, wraz ze skórką i sokiem z pomarańczy. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 2 minut mieszając, dopóki masa owocowa nie zgęstnieje. Przełożyć do 8 foremek ceramicznych o pojemności 150 ml.



Przygotować kruszonkę

Dobrze zmieszać płatki kukurydziane, płatki owsiane, brązowy cukier, przyprawy i sól. Stopić masło i wmieszać do suchych składników. Na suchej patelni lekko podprażyć orzechy pekanowe, dodać do kruszonki i wymieszać. Nałożyć porcje kruszonki na owoce. Umieścić foremki na blasze i wstawić do piekarnika. Piec 30-35 minut, dopóki kruszonka się nie zrumieni. Wyjąć z piekarnika i odstawić na 20 minut, by deser nieco ostygł.



Przygotować śmietanę z whiskey

Prażyć płatki owsiane na patelni na średnim ogniu przez 5 minut, często mieszając. Zdjąć z ognia i ostudzić. Ubić śmietanę, dodać do niej miód i whiskey i lekko wymieszać. Wmieszać 2 łyżki uprażonych płatków owsianych. Przed podaniem deseru nałożyć porcje śmietany na kruszonkę i posypać resztą uprażonych płatków owsianych.





© Anna Olson



Anna Olson w programie Na słodko podaje objętości wg miar stosowanych w Kanadzie, które mają następujące pojemności:

1 szklanka: 250 ml

1/2 szklanki: 125 ml

1/3 szklanki: 75 ml

1/4 szklanki: 50 ml


powrót

Podobne przepisy

Budyń cynamonowy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Cynamon (odc.15)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Fuzja smaków
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Parfait z ricottą i malinami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Banany w mleku kokosowym
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Brzoskwinie
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.