Anna Olson

Owoce zapiekane w miodzie


Przepis z programu Na słodko Miód (odc. 7)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Owoce zapiekane w miodzie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 dojrzałe

soczyste gruszki

2 jabłka

3 śliwki

przekrojone i bez pestek

3 morele

przekrojone i bez pestek

¾ szklanki żurawiny

jeżyn lub wydrylowanych czereśni

1 szklanka miodu wielokwiatowego

1 szklanka białego wina

2 kawałki kory cynamonowej lub ½ łyżeczki cynamonu

2 łyżeczki świeżo startego imbiru

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Gruszki obrać, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne okrągłą łyżeczką do robienia melonowych kulek. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić owoce w półtoracentymetrowe plastry. Owoce ułożyć w dużej misce. Zagrzać wino z miodem, cynamonem i imbirem, żeby aromaty się połączyły. Zalać owoce gorącym płynem i wymieszać. Ułożyć owoce w głębokich miseczkach do zapiekania lub w jednym żaroodpornym naczyniu: na dnie położyć plastry jabłek, na nich po gruszek. Drobne owoce przełożyć do naczynia łyżką. Znów zalać owoce miodowo-winnym syropem. Piec przez 30-40 minut, aż owoce (zwłaszcza gruszki) zmiękną. Podawać na ciepło z porcją lodów lub twardymi ciasteczkami, które można zanurzać w syropie.

powrót

Podobne przepisy

Mus klonowy
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Truskawkowe galaretki na patyku z kremem waniliowym
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Sorbet malinowy z winem gamey i babeczki z owocami oraz lukrem
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.22)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pieczone brzoskwinie z amaretto
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania z grilla, Dania na walentynki
Gorąca czekolada
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Napoje
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.