
Owoce zapiekane w miodzie
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Miód (odc. 7)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
3 dojrzałe
soczyste gruszki
2 jabłka
3 śliwki
przekrojone i bez pestek
3 morele
przekrojone i bez pestek
¾ szklanki żurawiny
jeżyn lub wydrylowanych czereśni
1 szklanka miodu wielokwiatowego
1 szklanka białego wina
2 kawałki kory cynamonowej lub ½ łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki świeżo startego imbiru
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Gruszki obrać, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne okrągłą łyżeczką do robienia melonowych kulek. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić owoce w półtoracentymetrowe plastry. Owoce ułożyć w dużej misce. Zagrzać wino z miodem, cynamonem i imbirem, żeby aromaty się połączyły. Zalać owoce gorącym płynem i wymieszać. Ułożyć owoce w głębokich miseczkach do zapiekania lub w jednym żaroodpornym naczyniu: na dnie położyć plastry jabłek, na nich po gruszek. Drobne owoce przełożyć do naczynia łyżką. Znów zalać owoce miodowo-winnym syropem. Piec przez 30-40 minut, aż owoce (zwłaszcza gruszki) zmiękną. Podawać na ciepło z porcją lodów lub twardymi ciasteczkami, które można zanurzać w syropie.
Podobne przepisy

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery


Przepis z programu Na słodko (odc.22)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania z grilla, Dania na walentynki
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania z grilla, Dania na walentynki


Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Napoje
kuchnia świata: Kuchnia francuska
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Napoje
kuchnia świata: Kuchnia francuska
skomentuj przepis