Owoce z kremem śmietankowym i karmelem z pistacjami

Przepis z programu Figle (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Owoce z kremem śmietankowym i karmelem z pistacjami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

100 g mascarpone

70 g creme fraiche

2 laski wanilii

przekrojone wzdłuż

85 g cukru waniliowego

170 g gęstej śmietany

85 g słodzonego jogurtu

250 g truskawek albo poziomek

250 g malin

250 g żółtych malin lub jeżyn

40 ml octu balsamicznego

1 szklanka liści mięty

1 szklanka liści bazylii

50 g blanszowanych niesolonych orzechów pistacjowych bez łupinek i skórek

100 g drobnego cukru

2 krople soku z cytryny

 

 

Przygotowanie:


Schłodzić miskę i mieszadło miksera. Zmieszać mascarpone, creme fraiche i cukier waniliowy i ziarenka wyjęte z lasek wanilii. Dodać gęstą śmietanę oraz jogurt i zmieszać składniki. Pociąć gazę na kwadraty o boku 15 cm. Układać po dwie warstwy gazy i nakładać na nie śmietankową mieszaninę tak, żeby powstały 4 porcje. Złożyć brzegi gazy razem, tworząc woreczki. Związać je sznurkiem i powiesić w lodówce nad talerzem na całą noc. Przed podaniem umyć i osuszyć owoce oraz liście mięty i bazylii. Na patelni zmieszać drobny cukier z sokiem cytrynowym i dolać odrobinę wody. Podgrzewać, aż zmieni się w karmel. Posiekać orzechy pistacjowe, zmieszać z karmelem, lekko przestudzić i wylać na arkusz papieru do pieczenia albo silikonowego, tworząc podłużne smugi w kształcie cienkich skrzydełek o dł. 20 cm. Ostudzić karmel całkowicie. Ułożyć na talerzykach owoce i ozdobić je listkami ziół, delikatnie rozpakować z gazy i przełożyć na wierzch porcje kremu. Zatknąć w kremie karmelowe „skrzydełka” i skropić słodkim octem balsamicznym.

powrót

Podobne przepisy

Owocowe przystawki
Anna Olson
Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery
Naleśniki z sosem pomarańczowym z Cointreau
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Pudding ryżowy z kardamonem i śliwkami
Sophie Dahl
Przepis z programu Apetyczna panna Dahl (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Gratin z plantanów
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Deser z kukurydzy
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
(odc.019) ananas z kolendrą
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.