Agnieszka Kręglicka

Owoce smażone z cukrem i gorczycą


Przepis z programu Para w kuchni (odc.28)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Owoce smażone z cukrem i gorczycą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 twarde gruszki

2 twarde jabłka

4 mandarynki o przylegającej skórce

łyżka żurawin

garść orzeszków piniowych

Syrop

sok z 3 pomarańczy

szklanka cukru

łyżeczka ziaren gorczycy

ostre papryczki

2 cm korzenia imbiru

Przygotowanie:

Imbir pokroić w zapałki, ziarna gorczycy utrzeć w moździerzu, papryczki pokroić. Dodać do soku z pomarańczy, zagotować i doprowadzić do stanu gęstego syropu. Dodać cukier. Jabłka i gruszki obrać pokroić w grubą kostkę, mandarynki zostawić w skórce i pokroić na cząstki. Dodawać owoce do syropu zaczynając od najtwardszych (co 10 minut). Gotować na wolnym ogniu, by owoce stały się szkliste i wchłonęły smak przypraw. Na samym końcu dodać orzeszki piniowe.

powrót

Podobne przepisy

Kokosowy chutney
Przepis z programu Floyd w Indiach
trudność: brak
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Sos jogurtowy na dwa sposoby
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Sos salsa verde
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sos winegret Laury
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.42)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.