Ewa Chodakowska

Owoce sezonowe w syropie z agawy podane z fondue kakaowym


Przepis z programu Be Active. Ewa Chodakowska (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania dietetyczne

Owoce sezonowe w syropie z agawy podane z fondue kakaowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

25 g brzoskwiń

25 g nektarynek

25 gruszek

25 g jabłek

25 jeżyn

25 g śliwek

25 g winogron

25 g truskawek

8 ml syropu z agawy

1 g cynamonu

1 g kardamonu

2,5 g korzenia imbiru

40 g ziaren kakaowca

25 g czekolady gorzkiej 70%

2,5 g oleju kokosowego

Przygotowanie:

Duże owoce pokrój na kształt grubych frytek (możesz skropić je cytryną, by nie straciły koloru), pozostałe wypestkuj, lub przekrój jedynie na pół. Wrzuć do miski, polej syropem z agawy, dodaj przyprawy i wymieszaj dokładnie, ale delikatnie – najlepiej ręką. Do kielicha blendera wrzuć nasiona kakaowca, olej kokosowy i zmiksuj na w miarę gładką masę. Na rozgrzanej patelnie upraż delikatnie zmiksowane nasiona, po czym zdejmij patelnię z ognia, dodaj czekoladę i mieszaj bardzo dokładnie.
Owoce serwuj z sosem kakaowym podanym w miseczce, tak by można było je w nim maczać.

Ziarno kakaowca to bardzo wartościowy produkt, bez żadnych dodatków, przede wszystkim bez dodatku cukru, dlatego warto poszukać go w internecie lub sklepach ze zdrową żywnością. Jeśli nie masz do niego dostępu wybierz wysokoprocentową czekoladę i rozpuść ją najlepiej w kąpieli wodnej.

powrót

Podobne przepisy

Rafaello na biszkopcie migdałowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Rozmaite desery
Przepis z programu Szefowie kuchni 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pierogi na słodko - Aniela Redelbach
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Czekoladowy budyń z chilli
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Banany w mleku kokosowym
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Sałatka owocowa z miodem i miętą
Przepis z programu Spalony? (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia dietetyczna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.