Marieta  Marecka

Owoce pod sabayon


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Owoce pod sabayon
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 duże żółtka

3 łyżki drobnego cukru do wypieków

ok. 30-40 ml wina Marsala lub szampana

duża szczypta cynamonu

po garści agrestu, jeżyn, porzeczek i truskawek

kilka ciastek amaretti do podania

(palnik do skarmelizowania)

Przygotowanie:

Owoce myjemy i suszymy. Agrest i truskawki przecinamy na pół, układamy razem z jeżynami i porzeczkami porcjami na talerzach.
Do garnka wlewamy wodę i ustawiamy na nim szeroką miskę. Dno miski nie powinno dotykać wody.
Włączamy gaz, wlewamy do miski żółtka, wino i cukier. Za pomocą rózgi lub miksera ubijamy całość, aż otrzymamy puszysty, jasny krem.
Lekko przestudzonym kremem oblewamy owoce i za pomocą palnika karmelizujemy wierzch. Podajemy.

powrót

Podobne przepisy

Mus fiołkowy w tulipanie czekoladowym
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Sorbet malinowy z winem gamey i babeczki z owocami oraz lukrem
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.22)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Mrożone brzoskwinie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Naleśniki z sosem pomarańczowym z Cointreau
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Płonące naleśniki bananowe do słodkiego szampana (doux)
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Lody waniliowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.19)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.