Ainsley Harriot

Owoce grillowane w miodzie z migdałami w sosie toffi z chicago


Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Owoce grillowane w miodzie z migdałami w sosie toffi z chicago
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

100 g migdałów

25 g cukru

25 g masła

kilka dużych truskawek

kilka nektarynek

płynny miód do polania

laska wanilii lub kilka kropli ekstraktu waniliowego

kilka łyżek creme fraiche lub gęstej kremówki

 

 

Przygotowanie:


Z kawałka folii aluminiowej zrobić kwadrat, składając dwie warstwy na pół. Wsypać migdały, dodać masło i cukier. Zrobić z folii paczuszkę, ułożyć na grillu (lub włożyć do nagrzanego piekarnika) i piec 5-8 minut, aż z masła i cukru zrobi się ciągutkowa masa. Zdjąć z grilla i zostawić do wystygnięcia.
Truskawki przekroić na pół, a nektarynki na ćwiartki i włożyć na uprzednio namoczone przez 15 minut patyczki do szaszłyków. Polać płynnym miodem i ułożyć na grillu na parę minut. Przekroić ostrym nożem laskę wanilii, wyskrobać pesteczki i dodać do creme fraiche, wymieszać. Polać talerz waniliową śmietanką, na wierzchu ułożyć szaszłyczki owocowe i posypać posiekanymi migdałami w polewie toffi.

powrót

Podobne przepisy

Turron z Alicante
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Truskawkowe tiramisu
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pierogi na słodko - Aniela Redelbach
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Panna cotta z maślanki, z naleśnikowymi faworkami i kremowym sosem truskawkowym
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Maślanka (odc. 9)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pudding bananowy
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Początki (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Maślankowa panna cotta z jeżynami
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 5
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.