Owoce gotowane w winie chianti

Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Owoce gotowane w winie chianti
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

700g mieszanych owoców (jabłko

gruszki

śliwki)

4 suszone śliwki

2 suszone morele

1/2 litra wina Chianti Classico

100g cukru

kawałek laski cynamonu

dwa goździki

 

 

Przygotowanie:


Jabłko i gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki; śliwki myjemy, drylujemy i kroimy w cząstki. Do rondelka nalewamy wino. Dodajemy cukier, cynamon i goździki; doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy przygotowane owoce, śliwki i morele i gotujemy 3-4 minuty. Zdejmujemy rondel z ognia i odstawiamy owoce na 30 minut. Odcedzamy owoce z syropu i układamy na talerze deserowe. Filtrujemy syrop i polewamy nim owoce. Owoce podajemy letnie z kulką lodów śmietankowych.

powrót

Podobne przepisy

Krem czekoladowy
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Zapiekane owoce pestkowe
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.