Donna Dooher

Ostrygi z truflową pianką


Przepis z programu Kurs gotowania Donny Dooher (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

Ostrygi z truflową pianką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Ostrygi

18 średnich ostryg

2 – 3 szklanki (500 – 750 ml) gruboziarnistej soli

1 łyżka stołowa (15 ml) oliwy truflowej

1 szklanka (250 ml) sosu truflowego



Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do 150 stopni C. Otworzyć ostrygi, wyrzucając górną połówkę muszli. Zlać i przecedzić przez gęste sitko sok z ostryg. Wyjąć ostrygi, przełożyć do szklanej miski, przykryć, wstawić do lodówki. Wyszorować dolne połówki muszli pod bieżącą wodą, ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić na 10 minut do piekarnika. Wystudzić. Odlać 2/3 soku z ostryg na sos. Z soli usypać 2 cm podłoże w dużym rondlu. Ułożyć oczyszczone muszle. Do każdej włożyć ostrygę, skropić kroplą oliwy truflowej, polać 1 łyżeczką (5 ml) truflowej piany. Wstawić na 1 minutę pod opiekacz i zapiec, aż sos stanie się złocisto-brązowy.





Truflowa pianka

2 żółtka

½ szklanki (125 ml) kremówki

1 łyżka stołowa (15 ml) oliwy truflowej

1 łyżka stołowa (15 ml) drobno posiekanej natki



Przygotowanie

W małej misce lekko ubić żółtka. W rondelku z grubym dnem zagotować sok z ostryg i śmietanę.

Zmniejszyć ogień, wlać 1/3 płynu do żółtek i ubijać, aż będą pieniste. Powoli wlewać jajeczną mieszankę do śmietany, wciąż ubijając na małym ogniu.





@ Donna Dooher

powrót

Podobne przepisy

Krewetki na ostro
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Krewetki z chili
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Ryż z owocami morza i sosem pomidorowym
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia portugalska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.